Galery mt

Galery mt

Friday, October 31, 2014

Talam Lapis Cracker

Kalau malas nak menguli  tepung dan menebar doh ....resipi ni boleh ganti murtabak kut...Sedap!


Bahan :

400gm daging cincang
5tbsp serbuk kari
200gm bawang besar di potong dadu
45 keping biskut cream cracker
10 biji telor
4tbsp mentega
garam dan gula secukup rasa
air secukupnya
minyak utk menumis

Bahan Kisar :
3ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
5 tangkai cili kering
2cm halia

Fiiling utk celup biskut :
500ml fresh milk

Bahan hiasan :
Cili merah,daun sop,daun bawang dan bawang goreng
Sos cili utk dizzle atas permukaan talam setelah masak atau selepas di potong

Caranya :

1.Panaskan minyak tumis bahan kisar hingga wangi dan masukkan rempah kari...gaul rata seketika
2.Masaukkan daging,kacau seketika dan masukkan sedikit air,masak hingga air kering
3.Masukkan bawang besar yg di dadu,,masak hingga bawang layu.Rasakan garam dan gula agar seimbang
4.Bahagi inti kepada 5 bahagian.
5.Kocok telor dgn sedikit susu,ketepikan
6.Panaskan  susu dgn sedikit garam...untuk mencelup biskut.
7.Celup biskut dlm susu yg di  panaskan tadi dan susun dlm loyang hingga memenuhi loyang.
8.Tabur inti rata2 di ikuti bahan hiasan dan tuang tuang telor bercmpur sedikit susu tadi,diatasnya.
9.Ulang melapis dari langkah 7 hinga 8 hingga habis...hingga mendapat 5 lapisan
10.Akhir sekali..lapisan paling atas tuang baki telor dan fresh milk dan letak mentega diatasnya.
11.Bakar selama 60 minit pada suhu 160C - 180C..bergantung jenis oven yg di gunakan.
Dah sejuk baru potong dan dizzle dgn cili sos...boeh juga diselang seli dgn mayonis.

Nota : Loyang 10''x10" di lenser dgn majerin dilapik patchment paper dan lenser lagi dgn majerin. ..dan bary susun biskut yg di celup.
 Anggaran 1 lapis = 16 keping biskut.

No comments:

Post a Comment