Ada permintaan utk kuih ni,,sedap..kenyal2 dan rasa manisnya pun sederhana
Sumber : Chef Asma
Bahan A :
200gm tepung beras
120gm tepung ubi
180gm tepung sagu (mt guna tepung jagung)
1biji telor
400ml santan pekat
300ml air
480gm srikaya
Bahan B :
250gm gula pasir
100ml santan pekat
800ml air
1tsp garam
2 helai daun pandan
Bahan C:
1tsp coklat emulco
Cara :
1.Satukan semua bahan A,kacau rata.
2.Satukan bahan B dan masak hingga mendidih.
3.Tuangkan ke adunan A,kacau rata dan tapis.
4.Bahagi adunan kepada 2 bahagian dan satu bahagian di campur dgn coklat emulco
Bahagian utk warna asal/kuning = 1500ml( setiap lapisan 500ml)
Bahagian utk warna coklat = 800ml (setiap lapisan 250ml dan lapisan akhir 300ml)
5.Kukus adunan selapis selapis selama 10minit dan adunan akhir selama 30minit
No comments:
Post a Comment