Galery mt

Galery mt

Thursday, September 13, 2018

Fruit Pastry Cake






Kek ni tengah viral sekarang...google je dapatlah resepinya...ada pulak yang buat guna bekas kecil..comel jadinya...mt share resepi kat sini...mt gandakan resepi di bawah utk buat dlm loyang 10 in x 10 in.(agak tebal).tapi lain kali nak buat guna loyang saiz 11 in x 11 in...

Resepi asal..

100 gm unsalted butter
50 gm sour cream (mt guna yogurt plain)
3 biji telor gred A
1 st esen vannila
1 biji orange ..parut kulitnya (mt guna 1/2 st orange sunquick)
210gm tepong gandum
1 st baking powder
500gm buah citrus (strawberry,blueberry,peach,resberry dll)

Cara..

Satukan tepong dgn baking powder di ayak.
Buah2 di potong cuci dan toskan gaul dgn 2 sb gula pasir ..buah peach dlm tinjgn basuh cuma toskan je dan gaul dgn gula semuanya
Putar gula dan butter dlm mixer hingga gebu
Masukkan telor satu persatu sambil putar
Masukkan esen..masukkan kulit oren 
Off mixer..Masukkan tepong kaup balik aduan hingga rata
Tuang dlm loyang 8in x 8 in yg telah dilapik kertas minyak dan oles dgn butter
Ratakan dan letak buah diatasnya ..jgn di tekan
Bakar pada suhu 170C selama 45min atau ikut oven masing2





No comments:

Post a Comment