Galery mt

Galery mt

Wednesday, September 26, 2012

Sweet Bun dgn Mexican Bread Topping









Sebelum ni ada posting resipi sweet bun (straight dough)....ini salah satu resipi yg seakan sama yg menghasilkan roti yg lembut..gebu dan lemak juga...caranya sama saja... mt masukkan sekali lagi resepinya dgn mexican topping bread...
Bahan :
600gm tepung roti/high protien
300ml fresh milk sejuk (mt guna full cream milk)
75gm castor sugar
1biji telor gred A
1 1/2st instant yeast
1/4 tsp garam
25gm butter
25gm shortening
9gm soft pro (mt guna 5gm bread softner/5gm bread improver)

Cara :
1.Masukkan tepung yg diayak kedalam mixer kecual butter dan shortening.Pukul perlahan sebentar dan kuatkan speed...selepas 10 mint masukkan butter dan shortening.Pukul selama 30 min - 45min.
2.Masukkan doh kedalam bekas yg bertutup dan rehatkan sebentar didalam peti ais selama 15min.
3.Keluarkan doh dan tumbuk2 doh utuk mengeluarkan angin.Timbang setiap doh seberat 40gm.
4.Letakkan doh didalam loyang dan biarkan selama lebh kurang 11/2jam.
5.Sapukan egg wash dan pamkan topping keatasnya.
6.Bakar didlm oven yg telah dipanaskan selama 13min pada suhu 200C (bergantung pada jenis oven)

Mexican Bread Topping :
70gm icing sugar
120gm majerin
130gm tepung gandum
2 biji telor
1tsp instant coffee/nescafe
1/2tsp air panas
1/4tsp coffee flavor

Cara :
1.Pukul majerin dan gula hingga kembang.Masukkan telor dan pukul lagi
2.Larutkan nescafe dgn air panas dan masukkan kedalam adunan.
3.Gaul sebati dan masukkan kedlm piping bag.

Egg Wash :
1bji telor + 1/2tbsp fresh milk..kacau sebati

Note :
40gm doh  menghasilkan lbh kurang 26 bji bun.

Monday, September 24, 2012

Wajik Kasirat atau Rasi'an

Mt mmg suke dgn kuih lama ni....rasa lemak..manis dan rasa berbiji2 tu...Ada jual di RnR bila balik ke BP  tapi rasa,texture dan rupanya tidak menepati citarasa mt.Ini kali ke 4 mt cuba...yg pertama resipi yg mengunakan kerisik. pun sedap gak.Alhamdullilah semasa cuti hariraya yg lalu mt dapat resipi ni dari Mak Uda adik kepada arwah MIL...Resipi dari Mak Uda ni mt telah cuba buat sebanyak tiga kali...Yang pertama ok...tukang rasanya Kak Chon dan separuh dia bawa balik.Yang kedua tersilap gula melaka dan terlembik..tiada rasa berbiji tu sbb mak tok terendam beras pulut...sbb suka..mt sangup buat berkali2 sampai jadi dan puas hati...Terima kasih pada Mak Uda dan Intan...semuga resipi lama ni tak hilang ditelan masa...mt kongsi kat sini....

Bahan :
500gm beras pulut (1 kati resipi asal)
500gm gula melaka (1 kati)
1/2 caw gula pair (sedikit gula pasir)
Santan dari 4 biji kelapa
Sedikit kapur sirih

Cara :
1.Beras pulut di cuci dan toskan
2.Gaul beras pulut dgn sedikit kapur dan jemur
3.Apabila kering, sangai dlm kuali hingga kekeuningan...dan di tumbukkasar.
4.Ayak beras pulut yg di tumbak tadi...yg halus disimpan utkjadikan "bedak"...
5.Masak gula melakadan santa hingga gula hacur dan tapis.
6.Masak lagi hingga mendidih dan pekat..masukkan beras pulut dan kacau hingga pekat.
7.Apabila sudah pekat tuang dlm loyang dan rataka...taburkan "bedak" ratakan
8Apabila sejuk baru di potong.

Thursday, September 20, 2012

Sweet Bun dgn Milk Filling




Sudah lama tak buat roti....dah beberapa kali tertangguh....payah betul jika penyakit "M" dah mula menyerang....lawan..lawan...mt bimbang bila dah lama tak buat..nanti lupa pulak.....
Macam2 versi resipi buat roti ni....hasil rotinya..ada yg lembut gebu..ada yg sedang2...ada yang agak keras sikit...terpulang pada selera masing2....
hari ni mt kongsi salah satu resipi roti.. dgn filling susu....tanpa filling pun sedap....

Sweet Bun (Straight Dough) :
Bahan :
500gm tepung roti/high protien flour
10gm yis segera
60gm gula castor
1/2tbsp bread softener
1/2tbsp bread improver( atau boleh gantikan kedua2 ni dgn 10gm soft pro)
1biji telor
50ml fresh milk
200ml air sejuk dari peti ais
1tsp garam
30gm shortening
30gm  butter

Cara :
1. Masukkan semua bahan2 diatas di dalam mixer kecuali shortening dan butter.Pukul dgn kelajuan tinggi.
2.Masukkan shortening dan butter...pukul lagi selama 30 min ke 45 min sehingga doh apabila di tarik seperti elastik.
3.Masukkan doh dlm bekas bertutup dan rehatkan dlam peti ais selama 15min.
4.Keluarkan doh..tumbuk doh untuk keluarkan angin..dan bahagikan doh seberat 30/40/50 gm setiap satu...yg dlm gambar seberat 50gm...
5.Masukkan filling dan biar dlm 1 1/2 jam (roti akan naik dan mengembang)
6.Sapukan egg wasah dan bakar pada suhu 200C selama 12 minit..bergantung pada jenis oven

Egg Wash :
1biji telor dicampurkan kedalamnya 1/2tbsp fresh milk dikacau rata.

Milk Filling :

100gm milk powder
80gm gula icing
secubit garam
1biji telor
50gm butter

Cara :

1.Campurkan semua bahan dan kacau rata.
2.simpan dlm peti ais sebelum digunakan.

Sunday, September 9, 2012

Mee Bandung

Raya2 pun sempat belajar buat mee bandung dgn Ucu Ani....
Bahan:

1 caw cili kisar
1 caw udang kering yg telah di kisar
5 ulas bawang merah di tumbuk halus
3 ulas bawang putih di tumbuk
1 caw kacang tanh yg telah di kisar
seikat sawi
sedikit udang/sotong
air rebusan daging/udang
telor
garam

Cara:

1. Panaskan minyak...tumis bawang putih dan bawang merah hingga wangi,masukkan cili kisar  tumis lagi dan masukkan kacang tanah...tumis sebentar.
2.Masukkan air rebusan..masak hingga mendidih,rasa garam
3.Masukkan telor..mee dan sawi.
4.Jika suka pedas boleh tambah cili.

Apam Dewa Versi Polkadot


Bahan :

2 caw gula castor
2 caw tepung superfine/tepung kek
2 caw telor
1 tsp vanilla essence
1/2 tbsp ovallette

Cara :

1.Pukul telor hingga kembang,masukkan gula,ovallete dan tepung 
2.Masukkan vanilladan pukul lagi
3.Bahagikan adunan kepada beberapa warna yang di sukai
4.Masukkan kedalam acuan lompang yang di lampik dengan paper cup
5.Kukus selama 10 minit dengan api yg kuat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...