Galery mt

Galery mt

Monday, May 23, 2011

Puding Cendol Cincau

My grandson dah tanggal pusat pagi tadi semasa nak mandi...hari ni dah tiga hari usianya...Alhamdullilah semakin hari  semakin faham kerenahnya...suaranya lebih kuat dari kakaknya semasa baby...ialah hero kan....sementara dia tidur nyenyak, jengok2 dlm peti ais apa yg ada...ohhhh ada sikit cendol dan sikit cincau...apalagi jomm buat puding cendol untuk dimakan petang ni...

Lapisan Bawah :

500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat (i used 1 tin susu ideal milk...tak ada stok santan dlm rumah)
10gm agar2 powder
500gm cendol (i campur cendol dan cincau)
sikit garam

Cara :
1.Masak air,gula dan agar2 powder hingga larut dan mendidih
2.Masukkan santan,garam masak hingga mendidih
3.Masukkan cendol,kacau sedikit,matikan api tuang dlm loyang bersaiz 10inx10in yg telah dibasahkan dgn air.

Lapisan Atas :

500ml air
200gm gula merah
300ml santan pekat
10gm agar2 powder
1biji kuning telor (optional)
sikit garam

Cara:

1.Masak gula merah dgn sikit air (dari 600ml air)hingga gula hancur dan tapis kedalam periok
2.Masukkan baki air dan masak hingga mendidih,baru masukkan santan dan garam.
3.Kacau rata,matikan api,tuang atas lapisan bawah yg telah di cucuk garfu.
4.Sejukkan.

Friday, May 20, 2011

Puding Marble


Di dalam peti ais ada lebihan mentega dan susu sejat ideal milk semasa buat tart beberapa hari lepas.Kalau biarkan susu tu pasti dah tak boleh guna....emmm...tengok kiri tengok kanan...wahhh semua bahan ada.... cukup ni kalau buat puding marble....jommm...sejukkan dulu baru sedap di makan...

Bahan :
25gm serbok agar2
1350ml air
450gm gula
100gm mentega
6biji telor
1 tin susu sejat ideal milk
2tbsp tepung kastard
2tbsp serbok koko dicampur dengan 1tbsp air panas,kacau rata.
2tsp esen vanilla
pewarna kuning dan daun pandan

Cara :

1.Masak agar2 bersama gula dan daun pandan hingga mendidih,tutup api dan keluarkan daun pandan.
2.Satukan susu sejat,tepung kastard,dan telor.Masukkan dlm blender,kisar sekejap dan tapis.
3.Masukkan adunan susu tadi kedalam adunan agar2,masak sekejap dan kacau rata.Masukkan mentega dan matikan api.
4.Bahagi adunan kepada dua bahagian.Satu dimasukkan vanilla dan pewarna kuning dan satu lagi masukkan peskoko tadi.
5.Tuang dlm loyang bersaiz 9inx9in yg telah dibasahkan berselang seli hingga habis.
6.Sejukkan bary di potong.

Kaswi Sedap

Along kata sedap di mulut dan cair di tekak...sedaplah tu maksudnya...jommm cuba....

Bahan :

1 caw gula pasir
1 caw gula merah
5 caw air
1 1/2 caw tepung gandum
1/2 caw tepung ubi
1/2 caw tepung beras
3sb air kapur
Daun pandan
Loyang atau acuan lom[pang di sapu minyak

Kelapa parut putih bersama garam

Cara :

1.Gunakan dua cawan air untuk masak gula pasir dan gula merah beserta daun pandan hingga larut dan ketepikan dah sejuk tambahkan tiga cawan air lagi.
2.Ayak tepung,,masukkan air gula,air kapur dan gaul rata dan tapis
3.Kacau atas api kecil hinggga agak pekat.
4.Tuang dlm loyang dan kukus 45 minit.

Monday, May 16, 2011

Biskut Cluster Rice Tart


Cluster Rice Tart atau biskut VIP...ohhh memang sedap,sekali ngap je....harga mahal sikitlah...tapi kalau aku peduli apa mahal...janji sedap..apa2pun samplenya nanti akan dieadrkan dlam waktu terdekat...tunggu....

kek Buah (Fondant)

Hasil tangan sendiri....

Kek Buah


Kek buah yang belum di balut dan di hias fondant...

Kelas Kek Fondant




Kalau tiada program lain pada hujung minggu...disinilah tiap Sabtu dan Ahad mtq habiskan masa...belajar macam2...banyak tempat belajar...berlainan chef....tapi agak serasi dengan Chef Asma ni...bukan chef2 lain tak bagus...semua bagus2...tapi dengan chef seorang ni mtq rasa selesa...jelas dan nyata...mcm hukum izhar Halqi pulak bunyinya...Sesiapa yang berminat atau ingin menghantar anak2 ke class beliau...sila lepak kat sini

Saturday, May 14, 2011

Biskut Mak Datin


Awat nama dia biskut Mak Datin....kenapa tak namakan je biskut Mak Atok...ishh tak mahu derhaka dengan Tok Guru Biskut ni....ikut jelah nama dia gitu....Apa apa pun biskut ni memang sedap,bahan-bahan yg di digunakan pun mewah tapi nak buat agak leceh sikit....

Thursday, May 5, 2011

Karipap

 Malam tadi lepas Isya'...anak2 ajak tengok "SenjaKala"...dlm hati budak2 mesti nak mengunyah ni...kalau pi TGV pasti popcorn,mineral water jd peneman menonton.....ayik kuih manis aje...buat karipap pulak lah...so lepas maghrib..potong kentang,uli tepung.angah masak inti...Along dan Qaisara kelim karipap.Bila at n Pak Ucu balik dari masjid....tadaaaaaaa...dah siap karipap tu....menghasilkan 30-40biji karipap.

inti :

1 kilo kentang di potong dadu
1 bungkus rempah ikan (1/2 dari babas,1/2 dari adabi)
1/2caw udang kering...dibasuh,rendam,tos dan tumbuk kasar
3-4sb gula
Garam

Cara :
1.Tumis rempah dgn sikit minyak,masukkan udangudang,kentang dan air
2.Rasa garam dan gula.Biar kentang sampai lembut.Jika keras tambah air

Kulit Karipap :
1/2 kilo tepung gandum diayak
1/2 caw minyak masak/majerin cair
air garam secukupnya

Cara :

1.gaul rata tepung dan minyal hingga  boleh dikepalkan...jika belum tambah minyak lagi
2.Masukksn air yg bercampur garam...uli hingga licin.Nak mudah menguli bahagio doh kepada beberapa bahagian.
3.canai dan isi inti kelim dan goreng

Sunday, May 1, 2011

Sambal Goreng


Every year jika tiada aral,keluarga sebelah atq buat kenduri arwah di Kg Prt karjan,Sri Medan...tahun ni buat kenduri bersekali dgn majlis kesyukuran dua cicit kembar kepada arwah (Amin Hazeq dan Aminah Hazeqah)  dan cucu kepada abang ipar yg sulung.Atas permintaan ramai...menu kali ini pun nasi ambeng jgk cuma berlauk kambing.Nasi ambeng tak lengkap kalau tiada sambal goreng,serunding,ikan kering,mee hoon,kacang panjang goreng...dll....Kalau sebut sambal goreng...sudah pasti sambal goreng yg sedap adalah buatan Mak Yah (adik atq)...ni resipinya....sukatannya pandai2 lah ye...

Kentang - potong dadu dan goreng
Tauhu  - digoreng dan potong dadu
Tempe - di goreng dan potong dadu
Tauhu kering - di rendam dan di kerat kecil
Soon - di rendam dan di kerat
Bawang Besar - di hiris
Bawang Putioh - di hiris
Cili merah atau dicili  kering - di hiris/di gunting
sedikit baw merah dan baw puti kisar
sedikit cili kisar
Udang kering atau udang basah
air asam,sikit santan,garam dan gula
minyak untuk menumis




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...