Galery mt

Galery mt

Tuesday, December 27, 2011

Apple Pie


Selalu tak sempat nak ambil gambar...ni pun dah tinggal secoit je....

Bahan untuk Pastri :
250gm tepung gandum
100gm gula halus
125gm majerin/butter
1 biji kuning telor

Majerin di pukul hingga gebu.
Masukkan kuning telor dan tepung.
Gaul rata sehingga jadi doh yg lembut.
Rehatkan doh sekejap.

Filling Apple :
5 biji epal hijau di buang kulit dan di potong tebal
90gm gula perang
1sb gula halus
50gm kismis
1/2sb tepung jagung
1/2biji jus lemon
secubit kayu manis

Masukkan semua bahan dlm periok kecuali tepung jagung.
Masak hingga apple lembut.
Larutkan  tpg jagung dgn 1sb air...masukkan kedalam apple tadi.
Masak hingga pekat dan padam api.

Untuk Glis :
1biji telor
1sb susu

Dipukul sedikit untuk disapu diata doh

Canai pastri setebal 5mm.Letakkan  atas tin pai dan tekan rata dasar dan tepi.
Sudukan filling dan tutup dgn lebihan pastri atau buat anyaman.sapu dgn glis
Bakar hingga masak

Friday, December 23, 2011

Sos Buat Sendiri....


Sos didlm gambar tu adalah tartare sauce,black pepper sauce,thousand island sauce,tomato sauce dan cili sos....mt nak kongsi sos buat sendiri....manatahu ada yg nak berbisniz sos.....

Sos Tomato :
10gm majerin
5ulas bawang putih
10gm tepung gandum
375ml  stok
25gm tomato puree
garam,lada sulah

Untuk buat Mirepoix (kita sebut merapu)
10gm beef scraps
50gm bawang besar
50gm karet
25gm celery
1 bay leaf
sedikit thyme

Cara :
1.Cairkan majerin dan masukan bahan2 mirepoix dan perangkan sedikit
2.Campurkan tepung gaul rata hingga jd seakan berpasir
3.Masukkan tomato puree.
4.Masukkan stok yg mendidih kedalamnya...dan masukkan bahan2 lain..masak lagi hingga mendidih dan pekat.
5.masukkan bawang putih dan rasakan garam dan lada sulah...
6.Tapis...siap dah...

Sos Tartare :

250ml mayonis
25gm capers     *
50gm gherkins   *
setangkai pasli    *

* cincang halus

Campurkan semua bahan diatas dan kacau rata...sedap dimakan dgn ikan goreng atau kentang goreng

Sos Pudina :

2 - 3 sb daun pudina
1sb gula halus
125ml cuka

Cincang daun pudina dan campur dgn gula halus.Masukkan cuka dan kacau rata.Kalau rasa cuka tu agak tajam...dgn sedikit air. Sedap dimakan dgn kambing bakar. atau resipi chiken tandori..

Black Pepper Sauce : (...sorry masa buat tak sempat timbang...akan datang mt akan masukkan)

Tuesday, December 20, 2011

Lasagnea



  

Semalam,malam tadi dan hari ni sibuk teramat sangat...tapi Alhamdullilah semuanya beres..dan pagi ni pula sibuk menyiapkan menu untuk barbeque mlm nanti...tema WESTERN!...diantara menunya ialah lasagnea...anak2 tengok terus kata senang....dan mt lagi senang...next time...mt dah boleh relax...
Sebelum buat lasagnea...sediakan dulu Filling dan bechamel sos/white sos...banyak resipi..n style...kat sini mt 
buat resipi yg paling simple...resipi dari anak saudara yg pernah belajar di sekolah vokasional...jommm...

White Sauce/Bechamel (sos putih) :
100gm majerin/butter
100gm tepung gandum
1liter susu UHT
1biji bawang besar holland
1biji cengkih
garam dan lada sulah
Cara :
1.Cucuk jengkih pada bawang besar(picque)
2.Cairkan butter dlm periok,masukkan tepung gandum,masak sebentar tanpa memerangkannya.matikan api dan sejukkannya,Adunan ini di panggil "roux"...kita sebut "ru"...ini adalah agen pemekat.
3.Panaskan susu dan masukkan "picque" tadi (angah cakap ni jampi)..kacau hingga licin dan pekat.,,rasakan garam dan lada sulah.
4.Buangkan picque tdi dan tapis.Titiskan permukaan sos tadi dengan butter bgi mengelakkan sos berkulit.

Filling :
3sb olive oil
4ulas bawang putih dicincang
3biji bawang besar potong kuib
400gm minced meat(ayam pun boleh)
2tbsp oregano kering
1/2 tin tomato puree
1botol sos spaghetti
1 daun bay leaf
sedikit sos cili.garam dan lada sulah(kdg2 mt adjust rasa ikut tekak malaysia)

Cara :
1.Panaskan minyak,masukkan bayleaf,bwang putih...tumis hingga naik bau.
2.Masukkan bawang besar,kacau rata dan masukkan minced meat dan tomato puree...kacau rata biarkan sebentar.
3.Masukkan bahan2 lain..klu minced belum masak...tambah air dan biar dia pekat rasakan garam dan lada sulah.

Bahan lain :

Beberapa keping instant lasagnea 
100gm pasta bentuk siput. (celurkan dan toskan)
Parmesan cheese
Mozzarella cheese

Cara :
1.Susun lasagnea dlm bekas,letakkan filling,susun lasagnea lagi,letakkan sos putih diatasnya,tabuskan pasta siput,taburkan kedua jenis cheese....ulang hingga habis..lapisan terakhir ialah sos putih di tabur pasta siput dan di tabur cheese.
2.bakar pada suhu 160c selama 25 minit atau sehingga masak


Thursday, December 15, 2011

Dadih Pelbagai Perisa


Ada rasa original,laici,pandan,strawberry.blackcurrent,manggo apa2 sajalah yg ada kat dapur tu mt masukkan yg penting bahan2 yg digunakan tu halal....sedap dan mudah membuatnya....
1000ml fresh milk
2500ml air
1 tin susu pekat manis
10gm agar2 powder
5gm instant jelly

Flavour secukupnya
(jgn masukkan/tambah pewarna)
Cara:
1.Campurkan semua bahan kacau hingga mendidih..jgn terlalu mendidih.Tapis dan masukkan kedalam bekas dan sejukkan.

Thursday, December 8, 2011

Salad Potato


ug ini mt tabur lada hitam...sedap...

Dalam bahasa kita salad kentang....image kat atas tu mt ambil dari internet....yg sendiri buat tak sempat nak ambil gambar dia orang dah ngap....senang sikit sbb ketiga2 anak suka salad yg sama...klu tidak kena buat lain2 salad pula....
2biji kentang (russet),dibersihkan,rebus,toskan,buang kulit dan di potong dadu sebesar 3/4in.
1biji telur rebus di hiris halus
2tbsp bawang holland yg telah dipotong kuib
3tbsp mayonaise
sedikit garam
sedikit black pepper
sedikit daging slice disalai sekejap dan potong halus.

Gaul rata semua bahan diatas dan masukkan daging salai yg telah di potong halus....pada yg suka lebih mayonaise boleh tambah.



Russian Salad


Bila buat barbeque mestilah nak ada salad...berbagai jenis salad boleh dipilih atau kalau terlebih rajin buat je semua....tak siapa pun kisah...tp anak2 mt suka Potato Salad....tp kita tengok resipi yg ini....sedap!...

60gm bawang besar holland (warna putih) di potong kuib kecil2
300gm mix vege dicelur dan di tos
1/4tsp garam
1/2tsp white pepper
4tbsp mayonaise....boleh tambah jika suka
1tsp honey jika suka (mt letak)

Gaul semua bahan.....siap...dah.

Coleslaw/Salad Sayuran

Anak2 dah tak pandang coleslaw kat restoran2 kat luar tu.....coleslaw yg mt buat jauh lebih sedap dan enak...tak percaya?...kena rajin....kena buat sendiri....dan satu lagi kena ada orang yang memakannya....

300gm kobis putih/purple disagat
100gm lobak merah disagat
1/4 st garam
1 1/2 tbsp cuka
1tbsp gula

Gaul rata kedua bahan ini,masukkan garam,gula dan cuka...gaul rata lagi.Perah buangkan airnya.

6tbsp mayonaise
1ts white pepper
1ts honey

Sayuran yg di perah tadi dicampurkan dengan bahan2 diatas.Kalau suka lebih mayonaise...boleh tambah.


Tuesday, December 6, 2011

Puding Lapis Strawberry


Teknik yng sama...cuma tukar pewarna dan pandan paste..

Cantik dan menarik kan....rasanya pun sedap.....senang saja nak buat...yg penting tahu teknik dan sabar melapis....jom tengok resipinya......
(A)Lapisan santan :
               200ml santan pekat
               900ml air
               200gm gula pasir
               2 1/2tbsp agar-agar powder
               1/4 tsp garam

Campurkan semua bahan diatas,masak hingga mendidih dan masukkan bahan dibawah ini dan masak lagi hingga mendidih..dan tapis.
              200ml santan pekat
              200ml air
              pewarna pink
              strawberry paste secukupnya

(B)Lapisan Jernih :
              100ml air
              1 1/2tbsp agar-agar powder
              170gm gula pasir
              pewarna pink
              strawberry paste secukupnya
Masak hingga mendidih dan tapis.
Mula melapis (A) dahulu diikuti (B)...buat berselang seli hingga habis...lapisan yg terakhir ialah (B).Sejukkan sebelum di potong.

Sunday, December 4, 2011

Bread & Butter Pudding




Bread Butter Pudding dimakan bersama Vanilla Sauce....untuk berbuka puasa petang ni....
Bahan :
(A) Roti secukupnya...klu guna roti butterscotch lg sedap
      250gm  butter
      250gm raisin
      cinnamon powder 

(B) Filling :
      1liter fresh milk
      200gm gula castor
      10biji telor
      1 tsp esen vanilla

Cara :
1.Sapu acuan dgn butter dan sapu roti dgn butter juga dan disusun kedalam acuan.
2.Tabur dgn raisin dan cinnamon powder...buat hingga habis dan memenuhi acuan.
3.Tuang filling dan letak butter pada lapisan akhir.Biarkan sebentar.
4.Bakar secara steambaked hingga masak.

Cara buat filing :
Satukan semua bahan,kacau rata,tapis dan tuang atas roti...biar seketika.

Vanilla Sauce:

(A) 1 liter fresh milk
       200gm gula castor
       1/2tsp esen vaniila

(B)   50gm custard powder
        250ml fresh milk atau air 

Salad Dressings/Vinaigrette

Jomm diet.....
5gm capers
20gm gherkins di cincang
10gm olives green di cincang
1ulas baw putih di cincang
1/8tsp french mustard atau english mustard
100ml olive oil for salad
sikit garam
lada sulah

Cara :
Gaul rata semua bahan diatas dan masukkan salad,tomato,kismis apa2 saja sesuka hati....siap...makan...boleh tahan ke tanpa nasi...

Resipi yg mudah :

3 - 6 sudu makan minyak zaitun (olive oil)
1cb cuka boleh digantikan dgn jus lemon
1ct french mustard atau english mustard

Gaul rata bersama salad dan yg lain2...


Friday, November 25, 2011

Puding Lapis Tikar


Puding ini ditempah oleh Puan Hajjah Huda untuk majlis pertunangan/pernikahan saudaranya....tak sempat nak bertanya...yg pasti bukan untuk anaknya.

Saturday, November 5, 2011

Bunga Q Dip

Bunga Q Dip memang cantik untuk buat dulang hantaran,bunga telor,bunga pegang atau hiasan lain.Mt selalu tinjau2 kat luar...ushh harganya mahal...dahlah tu bunga dan daunnya seciput aje....buat sendiri lagi puashati.Sebenarnya nak buat tu tak lah susah sangat...tahu bahan2 asas yg diperlukan serta tahu cara nak membentuk kelopak bunga dengan menggunakan dawai....mt akan tunjukan asas buat bunga Q dip..









Step 1 : Bahan2 asas yg diperlukan

Step  2: Bentukkan dawai mengikut saiz kelopak bunga atau saiz daun (guna acuan bulat)...untuk daun buatkan tulangnya.Yang bunga kecik tu gunakan satu dawai yg panjang...mt lilit kat marker pen sebanyak enam lilitan.....nanti mt masukkan gambar

Step 3 : Celupkan dawai mengikut warna kesukaan dan keringkannya...

Step 4 : Sapukan gam khas dan tabur rainbow dust diatasnya...keringkan sekejap...
Cantumkan kelopak bunga tersebut satu persatu hingga membentuk sekuntum bunga...cantumkan daun dan bunga kecil...akhir sekali tambah accesories yg sesuai....untuk tambah menarik lagi tambah reben....

Sunday, October 30, 2011

Talam Nangka

Talam Puspita nama diberi.....talam nangka kut senang nak ingat.....tapi sifu dah bagi namanya gitu...jangan derhaka......pada mt agak manis sikit.....mungkin nangka madu tu dah manis.....so bolehlah kurangkan gula sikit bila nak buat lain kali.....talam nangka ni bonda mt selalu buat untuk minum petang....tapi tidaklah berlapis2....apa2 pun jommmm...
Lapisan Bawah :
(A)
200gm tepung beras
100gm gula kastor
1/2tsp garam
300ml santan pekat
500ml air
(B)
250gm nangka di potong kiub
setitik pewarna kuning

Cara :
Satukan semua bahan kecuali nangka.Masak hingga naik wap .Masukkan nangka dan pewarna,kacau rata dan masukkan kedalm loyang kukus selama 30min.

Lapisan Tengah:
50gm tepung gandum
120gm gula kastor
1/2tsp garam
2biji telor
300ml air
100ml santan pekat
pewarna orange atau apa2 warna ikut suka

Cara :
Satukan semua bahan dan tapis.Masak hingga naik wap dan tuang atas lapisan bawah dan kukus selama 25min.

Lapisan Atas :
50gm tepung kastard
150gm gula halus
1/4ts garam
sikit esen vanilla
2biji telor
100ml santan pekat
300ml air.

Thursday, October 27, 2011

Bingka Ubi

Suka buat kuih ni...tapi nak memarutnya...alahai....bukan boleh laju2 silap2 jari terparut sekali.....antara kuih orang lama...sedap dan lemak...ikut je sukatannya ...insyaAllah jadi...mt kena bakar lama2 sikit untuk makan sendiri...sebab anak2 suka garing2 sikit.....

Bahan :
1800gm ubi kayu
400ml santan pekat
500ml air
450gm gula kastor
50gm susu tepung
80gm majerin
1 1/2 tsp garam
pewarna kuning (egg yellow & lemon yellow)

Cara :

1.Masukkan kesemua bahan dlm periuk dan masak hingga agak pekat dan naik wap.
2.Tuang dlm loyang size 10inx10in yg telah disapu majerin dan dialas dengan daun pisang.
3.Bakar dgn api atas bawah hingga perang pada suhu 180c sehingga kekuningan.Keluarkan dari oven dan sapu majerin diatasnya.
4.Biarkan selama 5jam baru dipotong.

Tuesday, October 25, 2011

Thursday, October 20, 2011

Puding Keladi

Dah banyak kali singgah tapi tak ada juga..".keladi mahal lah kak sekarang..."akhirnya jumpa seketul kat carefour...tu pun kecik je...harga dah dekat RM6.....nampak gaya kena buat projek tanam keladilah lepas ni....
Lapisan 1 :
110gm gula halus
3tsp agar-agar powder
600ml air
1 helai daun pandan
1 titik pewarna purple

Cara :
Masak hingga mendidih.Tapis dan tuang dlm loyang

Lapisan 2 :
110gm gula halus
3tsp agar-agar powder
300ml air
200ml santan pekat
1/2tsp garam
2 titik pewarna purple

Cara ;
Masak semua bahan hingga mendidih dan tuang atas lapaisan 1.

Lapisan  3 :
220gm gula pasir
2 1/2 tbsp agar-agar powder
300ml santan pekat
700ml air
150gm keladi di kukus dan kisar halus
1/2tsp garam
3titik pewarna purple

Cara :
Masak semua bahan diatas kecuali keladi hingga mendidih.Masukkan keladi dan masak hingga mendidh sekali lagi.Tuang atas lapisan 2.


Tuesday, October 11, 2011

Tiramisu Cheese Cake

Red Velvet Cake




Petang tadi dapat buat Red Velvet Cake ni...tapi nak buat topping...tengok2 cheese dlm peti ais dah tak elok...nak pi kedai cari kunci kereta tak jumpa konon nak bagi kejutan kat dia orang bila balik dah siap...lepas maghrib pi kedai....dah tak sabar nak makan....masa potong nak bagi dua kek tu tersenget pulak...apapun sedap sangat.....resipi dari Chef Asma....
Bahan A : (diayak bersama)
250gm tepung kek @superfine flour
1tsp baking powder
1/2tsp garam
2tsp serbuk koko

Bahan B : (dicampur dan kacau sebaati)
240ml buttermilk
2tbsp pewarna merah waterbase(kat rumah waterbase dah habis...mt guna oilbase tapi 1tbsp...tu pun dah merah)

Bahan C:
120gm mentega
300gm gula kastor
3biji telor gred B
1tsp esen vanilla

Bahan D :
1tsp cuka masakan
1tsp baking soda

Cara :
1.Panaskan oven pd suhu 150C.
2.Pukul mentega dan gula kastor hingga sebati dan creamy,masukkan esen vanila,telor satu persatu diikuti bahan A dan B berselang seli hingga habis.
3.Akhir sekali satukan D dan masukkan kedalam adunan dan kacau sebati.
4.Bakar selama 25minit ke 35 minit
5.Dah sejuk baru sapu topping.

Topping : Cream Cheese Frosting
250gm cream cheese - suhu bilik
250gm mascarpone cheese - suhu bilik juga
80gm gula ising
1tsp esen vanilla
200gm whipped cream (non dairy)@UHT whipped cream

Cara :
1.Pukul cream cheese dan gula ising sehingga creamy
2.Masukkan esen vanilla,mascarpone cheese dan whipped cream
3.Masukkan kedalam chiller sebelum disapu atau hiaskan diatas kek.

Boston Cheese Cake




Sedap dan simple....jom buat...
Base : Sponge Cake/Coklat Moist Cake/Biskut atau Kekacang(Kekacang panggang dahulu)

Cara buatt base guna biskut atau kekacang :
Campurkan kekacang atau biskut dengan mentega cair sehingga sebati.Tekan kedalam loyang biar padat.Sejukkan dlm frezer sekejap.

Bahan A :
500gm cream cheese pada suhu bilik
125gm gula kastor
150gm UHT whipping cream
4biji kuning telor
90gm tepung kek
1/2biji lemon(ambil jus dan parutan kulit)

Bahan B :
4biji putih telor
75gm gula kastor
10gm tepung jagung

Cara :
1.Pukul bahan B kecuali tepung jagung hingga jadi meringue dan masukkan tepung jagung gaul sebati dan ketepikan.
2.Pukul cream cheese,gula kastor sehingga berkrim.
3.Masukkan telor satu persatu dikuti UHt whipping cream,tepung kek,jus lemon dan parutan kulit lemon.Gaul rata.
3.Satukan No 3 dgn meringue tadi dan gaul sebati.Tuang keatas basr tadi
4.Bakar pada suhu 150c selama 1 jam dgn kaedah "steambath".

Thursday, October 6, 2011

Talam Lapis Lobak Merah

Mula2 nak buat suspen juga...ish sedap ke.....selalu masak sayur.....rupanya sedap talam lobak merah ni....apalagi jommmmm.....
Lapisan Tepung :
100gm gula pasir
300ml santan pekat
500ml air
150gm tepung beras
60gm tepung gandum
1tbsp tepung ubi
1/2tsp garam

Cara :
Satukan semua bahan dan tapis.Masak hingga naik wap dan bahagi kepada tiga bahagian.

Lapisan Lobak Merah :
200gm gula pasir
1/2tin susu cair
200gm lobak merah diparut halus
170gm tepung beras
60gm tepung gandum
1tbsp tepung heon kwee 
1/2tsp garam
Pewarna oren red...secukupnya

Cara:
Kisar semua bahan diatas bersama susu cair dan tambahkan air untuk jadi 1liter.Masukkan pewarna dan bahagi kepada tiga bahagian.

Kukus adunan tepung diikuti adunan lobak merah berselang seli hingga habis.

Wednesday, October 5, 2011

Puding Serumpun Kasih


Jatt (nama dia ni serupa mt tapi panggil jatt),Yatie dan Izati setuju kita tukar nama puding ni puding "Ku Tahu Apa Dlm Hati Mu"...sbb see through...apa2lah yg oiii...yg penting sedap cantik dan menarik...

Puding Domino



 Cantik dijadikan hantaran atau diletak di meja pengantin,warna boleh ditukar ikut tema....


Saturday, October 1, 2011

Gubahan Hantaran



Kelmarin petang,Kak Pah,Juliana dan Yati dtg kerumah...tergesa2...makan saki baki kuih raya...nak buatkan air pun tak sempat...rupanya kak Pah berhajat minta buatkan hantaran...puas dah mt explain... mt dah tak ambil tempahan hantaran sejak kehadiran dua cucuanda kecuali hantaran untuk anak sendiri..."kak pah tahu...kak pah tahu tapi nak minta tolong juga...buat simple2 aje...apa2 je"...kak pah nanti mt beli cempedak letak je tergolek atas dulang..amacam....aduhai kelemahan mt...nasib baik dua je....mlm tadi suruh K buat coklat pagi tadi dah siap...lepas zohor mt keluar cari bahan2 yg berkaitan...sebenarnya hampir semua barang untuk hantaran ada stok kat rumah.....jeng2 dah siap...mt kena buat cepat2....besok dah ada program baru spi hujung minggu depan....

Friday, September 30, 2011

Cucur Carrot


SA hujan lebat selebatnya...d dlm buaian,q dan mt lepak kat blog masakan....bila nampak gambar2 yg cantik dan menarik..."mak..mak sedapnya...sedapnya..."siap berdecit2 mulut dan lidahnya....tiba2 "mak lapar"..aduhai ayat ni yg mt tak tahan...padahal tengahari tadi dah suapkan sop ayam...tahulah budak umur dua tahun lebih ada masa makan banyak ada masa langsung tak mahu makan...nak menyusu je....mungkin sejuk aircon dalm rumah ditambah hujan lebat di luar tu yg nampak semua sedap...mt pun jd terliur sama...mt buat cucur tepung je...ditambah je dgn bahan2 yg ada kat dapur tu....uhhh nasib baik buat...mmg dia makan betul!...cicah mayonis kegemaran dia....
Tepung Gandum
Carrot sagat
1biji telor
1labu bawang besar dicincang
Udang jeragau kering
Garam
Air
Minyak untuk menggoreng

Wednesday, September 28, 2011

Puding Balqis

Melepak dari satu blog ke satu blog masakan....nampak ramai dah cuba buat puding ni....mt pun rasa kepingin...lembut dan gebu...cuma kurang manis...padahal mt tak kuat manis.....perlu  tambah gula kalau nak buat lagi..resipi cari kat my resipi ....sumber nor 67

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...