Suka buat kuih ni...tapi nak memarutnya...alahai....bukan boleh laju2 silap2 jari terparut sekali.....antara kuih orang lama...sedap dan lemak...ikut je sukatannya ...insyaAllah jadi...mt kena bakar lama2 sikit untuk makan sendiri...sebab anak2 suka garing2 sikit.....
1800gm ubi kayu
400ml santan pekat
500ml air
450gm gula kastor
50gm susu tepung
80gm majerin
1 1/2 tsp garam
pewarna kuning (egg yellow & lemon yellow)
Cara :
1.Masukkan kesemua bahan dlm periuk dan masak hingga agak pekat dan naik wap.
2.Tuang dlm loyang size 10inx10in yg telah disapu majerin dan dialas dengan daun pisang.
3.Bakar dgn api atas bawah hingga perang pada suhu 180c sehingga kekuningan.Keluarkan dari oven dan sapu majerin diatasnya.
4.Biarkan selama 5jam baru dipotong.
No comments:
Post a Comment