Talam Puspita nama diberi.....talam nangka kut senang nak ingat.....tapi sifu dah bagi namanya gitu...jangan derhaka......pada mt agak manis sikit.....mungkin nangka madu tu dah manis.....so bolehlah kurangkan gula sikit bila nak buat lain kali.....talam nangka ni bonda mt selalu buat untuk minum petang....tapi tidaklah berlapis2....apa2 pun jommmm...
Lapisan Bawah :
(A)
200gm tepung beras
100gm gula kastor
1/2tsp garam
300ml santan pekat
500ml air
(B)
250gm nangka di potong kiub
setitik pewarna kuning
Cara :
Satukan semua bahan kecuali nangka.Masak hingga naik wap .Masukkan nangka dan pewarna,kacau rata dan masukkan kedalm loyang kukus selama 30min.
Lapisan Tengah:
50gm tepung gandum
120gm gula kastor
1/2tsp garam
2biji telor
300ml air
100ml santan pekat
pewarna orange atau apa2 warna ikut suka
Cara :
Satukan semua bahan dan tapis.Masak hingga naik wap dan tuang atas lapisan bawah dan kukus selama 25min.
Lapisan Atas :
50gm tepung kastard
150gm gula halus
1/4ts garam
sikit esen vanilla
2biji telor
100ml santan pekat
300ml air.
No comments:
Post a Comment