Galery mt

Galery mt

Sunday, April 26, 2015

Quiche Lorraine




Lama mt tak buat Quiche Lorrine ni...masakan France....sedap...resipi ni boleh di modify dgn tambah daging,tuna ayam dan sebagainya.Kalau tambah daging pastikan daging atau ayam di masak dahulu dengan bawang holland....sedap...rasa macam pizza pun ye...rasa mcm murtabak pun ye juga...

Bahan untuk dough :

250gm butter sejuk (unsalted..di potong )
390gm tepung roti (high protien)
80gm fresh milk
40gm air sejuk
10gm garam (jika guna unsalted butter)
10gm gula

Cara :
Campurkan semua bahan dalam mixer.
Putar perlhan selama lebih kurang 2 minit
Keluarkan doh dari mixer..salutkan tapak tangan dengan tepung dan canai
Masukkan kedalam acuan tat kecil atau besar kalau besar gunakan loose tin..kemaskan doh dlam acuan dan cucuk dgn garfu
Blind bake selama 10 minit dan sejukkan

Bahan Inti :
3 biji bawang holland di hiris panjang
100gm daun bawang di potong
2 biji kentang di potong slice
1tsp garam
100gm cheedar cheese
150gm mazorella cheese

Salt Royale :

500gm cream
5 biji telor

Cara :

Campurkan telor dan cream dalam mangkok ..kacau rata dan masukkan semua bahan inti.Kacau rata
Tuang atas doh tadi.Bakar hingga masak....

NOte : Acuan size 9 in dapat dua set

Friday, April 24, 2015

Kuih Cara Manis

Kuih ni kegemaran anak mt yg bongsu...dulu masa dia kecil dia panggil kuih ni kuih "tangkup"....sedap  dan wangi daun pandan menusuk hidung serta menambat selera...mt guna acuan yg besar sedikit dari acuan kuih cara berlauk.Mendapat lebih kurang 40 biji....dan hari ni dia komen sedap dan cepatnya siap.....

Bahan :
2 caw tepung gandum
2caw air daun pandan
2 biji telor
1/2caw santan
2sb minyak sapi
Sedikit pewarna hijau

sedikit gula untuk inti
minyak sapi untuk lenser acuan

Cara :
Satukan semua bahan kecuali gula dalam mangkok dan kacau dengan whisk hingga rata
Tapiskan ke dalam bekas yang bermuncung
Lenserkan acuan dgn sedikit minyak sapi
Tuang adunan hingga penuh..tunggu dibahagian tepi masak sedikit 
Isikan gula kedalam adunan dan tutup
Biar hingga masak dan angkat.


Tuesday, April 21, 2015

Lotus Mexican Buns



mt buat setengah adunan dari resipi dibawah....dapat lebih kurang 35 biji dgn scale 30gm tiap satu...gebu dan enak sudah tentunya...jika nak buat siapkan topping dan lotusnya dulu...

Bahan :
1kg tepung roti (high protien)
3tbsp yeast kering
2tsp bread improver 
1tsp bread softener
220gm gula
1tsp garam
2 biji telor
40gm susu tepung
300ml air sejuk
100ml fresh milk
120gm butter

Cara :

Campurkan tepung,yeast,bread improver,bread softener,susu tepung,telor...putar seminit dan masukkan garam dan gula,,putar low speed selama dua minit
Masukkan butter,fresh milk dan air dan putar hingga doh jadi elastik
Keluarkan dari mixer..bulatkan doh tersebut dan simpan dlm bekas ditutp plastik selama 10 - 15minit
Scale doh 40gm atau 30gm setiap satu..bulatkan dan isikan lotus tadi ,bulatkan semula dan perap selama 30minit
Pipekan toping mexican dan bakar pada suhu 180 -200c selama 15minit

(mt cale 30gm dan letak atas paper cup)

Topping Mexican :
400gm mentega cair
300gm gula castor
3 biji telor
400gm tepung gandum
1tbsp coffee emulco paste (kat rumah tak ada mt guna cappucino emulco)

Cara :
Pukul butter dan gula selama 10 minit.Masukkan telor dan pukul lagi
Masukkan coffe emulco dan diikuti tepung dan pukul agi dgn high speed selama 3 minit dan masukkan kedalam piping bag ikat dan simpan dalam fridge..bila nak pakai baru kelurkan

Lotus (inti mexican bun)

100gm majerin/butter
100gm custor sudar
100gm almond ground
100 gm tepung gandum

Cara :

Pukul butter dan gula selama 1 minit campurkan almond dan tepung.
Pukul dgn mixer hingga rata
Ambil sedikit dan bulat bulatkan untuk di masukkan kedalam roti nanti.

Sunday, April 19, 2015

Kuih Cara Berlauk

Kuih Cara Berlauk ni kesukaan mt sekeluarga..ada rasa pedas dan ada rasa sedikit manis...mt share resipinya.....adunan di bawah boleh menghasilkan 50 keping kuih cara seperti saiz diatas....sebelum ni juga ada posting resipi kuih ni yg agak sedikit berbeza tapi rasa tetap menawan di tekak....

Bahan :
2 caw tepung gandum
2 caw air
2 biji telor
1/2 caw santan
2tbs minyak sapi
1/2st garam halus
1tbs gula
sedikit pewarna kuning

Cara :
Satukan semua bahan diatas,kacau rata dgn whisk saja atau masukkan ke dlam blender kisar sekejap dan tapis adunan
Lenser acuan dgn minyak sapi diatas api yg sederhana.
Tuang adunan dan isi inti
Tutup acuan dgn tudung periok dan biar masak seketika

Inti :
400gm daging kisar
3 ulas bawabg merah dihiris
3 ulas bawang putih di hiris
2 biji bawang besar holland di potong dadu kecil
1sb cili kisar
2 1/2 sb rempah kari  dua jenis (babas dgn adabi)
minyak untuk menumis
garam dan gula

Cara :
Panaskan minyak
Masukkan bawang hiris..goreng hingga garing dan masukkan bawang holland dan masak hingga wangi
Masukkan cili..masak hingga garing
Masukkan rempah kari yg sudah d campur dgn sedikit air...kacau rata dan terbit minyak
Masukkan daging....masak hingga kering
Akhir sekali rasakan garam dan gula.

Bahan hiasan :
daun sop dan daun bawang di hiris halus
'bawang goreng
cili merah



Friday, April 17, 2015

Kek Karamel Pandan

Resipinya sama dgn Puding Karamel Pelangi..cuma ubah warna dan mt tambah perisa pandan.Danial sangat suka puding ni....

Bahan A :
2 sb gula kastor
loyang bulat saiz 22cm/9in..tinggi 3 in

Cara :
Masukkan gula dalam loyang dan letak atas api yg kecil.
Biarkan gula menjadi perang dan matikan api...rata-ratakan gula perang tu..
Ketepikan dahulu

Bahan B :
3biji kuning telor  gred A (yg putih masukkan kedalam bekas/mangkok lain nak guna buat meringue nanti)
3/4 caw gula kastor
1 tin susu cair (mt guna ideal milk)
1st esen vanilla
1sb tepung kastard (opptional - mt masukkan/mt guna brand bird custard)

Cara :
Satukan semua bahan..kacau hingga gula larut.Jangan sampai berbuih
Tapis keatas Bahan A.
Ketepikan.

Bahan C :
1 1/2 caw tepung gandum
1st baking powder
(tepung dan baking powder diayak bersama - ketepikan)

3biji kuning telor gred A(yg putih satukan dgn putih telor yg diatas tadi)
3/4caw gula kastor
135ml air biasa
45ml minyak masak (mt guna minyak jagung)

Cara :
Satukan telor,gula,air dan minyak pukul hingga gula hancur dan sedikit kembang
Masukkan tepung.kuap balik adunan hingga rata.Ketepikan 

Bahan D :
6 biji putih telor
3/4 caw gula kastor
1st cream of tatar

Cara :
Pukul putih telor hingga menjadi meringue..kalau terbalikkan tak jatuh...
Masukkan cream of tatar.Pukul lagi
Akhir sekali masukkan gula dan pukul hingga gula hancur
Tuang kedalam adunan C.Kaup balikkan hingga rata.
Bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.Warnakan ikut kesukaan dan letak perasa seperti hijau/pandan..pink/strawberry dsbnya...mengikut citarasa sendiri..mt tak letak perasa...itu pun sudah sangat sedap.......rasa seperti ais cream...
Sendukkan satu adunan kedalam loyang,dan sendukkan adunan warna lain keatasnya...adunan agak terapung dan begerak..buat hingga habis berselang seli...bila adunan hampir habis baru dia mantap dan tidak bergerak...
Bakar secara steam bath selama 50- 60minit...kedalam oven yg telah di panaskan dahulu...(loyang kek di letak dalam loyang  yang berisi air)
Cucuk dgn lidi..jika lidi  licin kek sudah masak.Biarkan didalam oven selama 10 minit dan tepi kek mengecut sedikit.
Terbalikkan kek dan lap lebihan air dari karamel supaya tak diserap kek.
Simpan sejuk.

Saturday, April 11, 2015

Cream Puff

Petang ni buat cream puff..mt jarang buat sebab anak-anak tak berapa suka....hari ni buat sebab takut resipi ni hilang....mt buat separuh dari adunan dibawah..itu pun dah dapat banyak....

Bahan 

500ml air
125gm butter
125gm majerin
1/2tsp garam
225gm tepung kek{medium protien) - mt guna red rose 
1tsp baking powder
5 biji telor gred A

Cara :
1.Masukkan air,butter,majerin dan garam di dalam periok.Masak atas api hingga mendidih
2.Matikan api masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder.Kacau laju2 dlm pusingan yang sama hingga menjadi doh yg rata
3.Masukkan kedalam mixer pukul dgn kelajuan rendah sehingga doh sejuk
4.Apabila doh dah sejuk masukkan telor sebiji sebiji hingga habis
5.Pukul hingga lembut dan pekat
6.Masukkan ke dalam plastik bag dgn nozzle bentuk bintang
7.Picitkan kedalam loyang dgn dua pusingan.dan bakar dgn suhu 180 - 200c selama 20 - 25 minit (bergantung jenis oven yg di gunakan)

Filling Kastard :

2sb tepung custard (mt guna bird custrad)
2sb gula castor
1 1/3 caw susu segar
30gm mentega
2st esen vanilla

Cara :
1.Satukan tepung kastard,susu,gula  dan kacau rata.Masak atas api hingga pekat
2.Padamkan api..masukkan mentega dan esen dan kacau rata biar sejuk
3.Belah dua cream puff jgn sampai putus dan masukkan filling.Tabur snow powder diatasnya (kalau tiada snow powder iciing sugar pun boleh)

Tuesday, April 7, 2015

Apple Pancake


Semalam terpandang posting apple pancake ni di FB...pagi ni cuba...ubah sikit ikut versi mt...makan dengan madu lebah.....sedap...
Bahan :
2 biji epal - buang kulit dan potong nipis
2sb mentega
4 biji telor 
250ml susu segar
1/2sb gula kastor
secubit garam
1/2tsp esen vanilla
1/2caw tepung gandum
sedikit brown sugar
sedikit serbuk kayu manis

Cara :
1.On oven.Masukkan buter  kedalam loyang masukkan kedalam oven sehingga butter cair 
2.Masukkan apple kedalam loyang butter..masak hingga apple agak sedikit kering
3.Dalam bekas lain satukan telor,susu,tepung,garam,esen vanilla dan gula..mt pukul guna whisk hingga sebati dan tapiskan adunan.
4.Tuang kedalam loyang berisi apple tadi
5.Taburkan brown sugar dan serbuk kayu manis
6.Bakar hingga masak

Monday, April 6, 2015

Kek Karamel Pelangi



Hari ni mencuba Kek Karamel Pelangi yang cantik dan sedap....dan bertambah sedap jika di makan sejuk....mt susun resipi agar mudah nak buat....

Bahan A :
2 sb gula kastor
loyang bulat saiz 22cm/9in..tinggi 3 in

Cara :
Masukkan gula dalam loyang dan letak atas api yg kecil.
Biarkan gula menjadi perang dan matikan api...rata-ratakan gula perang tu..
Ketepikan dahulu

Bahan B :
3biji kuning telor  gred A (yg putih masukkan kedalam bekas/mangkok lain nak guna buat meringue nanti)
3/4 caw gula kastor
1 tin susu cair (mt guna ideal milk)
1st esen vanilla
1sb tepung kastard (opptional - mt masukkan/mt guna brand bird custard)

Cara :
Satukan semua bahan..kacau hingga gula larut.Jangan sampai berbuih
Tapis keatas Bahan A.
Ketepikan.

Bahan C :
1 1/2 caw tepung gandum
1st baking powder
(tepung dan baking powder diayak bersama - ketepikan)

3biji kuning telor gred A(yg putih satukan dgn putih telor yg diatas tadi)
3/4caw gula kastor
135ml air biasa
45ml minyak masak (mt guna minyak jagung)

Cara :
Satukan telor,gula,air dan minyak pukul hingga gula hancur dan sedikit kembang
Masukkan tepung.kuap balik adunan hingga rata.Ketepikan 

Bahan D :
6 biji putih telor
3/4 caw gula kastor
1st cream of tatar

Cara :
Pukul putih telor hingga menjadi meringue..kalau terbalikkan tak jatuh...
Masukkan cream of tatar.Pukul lagi
Akhir sekali masukkan gula dan pukul hingga gula hancur
Tuang kedalam adunan C.Kaup balikkan hingga rata.
Bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.Warnakan ikut kesukaan dan letak perasa seperti hijau/pandan..pink/strawberry dsbnya...mengikut citarasa sendiri..mt tak letak perasa...itu pun sudah sangat sedap.......rasa seperti ais cream...
Sendukkan satu adunan kedalam loyang,dan sendukkan adunan warna lain keatasnya...adunan agak terapung dan begerak..buat hingga habis berselang seli...bila adunan hampir habis baru dia mantap dan tidak bergerak...
Bakar secara steam bath selama 50- 60minit...kedalam oven yg telah di panaskan dahulu...(loyang kek di letak dalam loyang  yang berisi air)
Cucuk dgn lidi..jika lidi  licin kek sudah masak.Biarkan didalam oven selama 10 minit dan tepi kek mengecut sedikit.
Terbalikkan kek dan lap lebihan air dari karamel supaya tak diserap kek.
Simpan sejuk.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...