Acar Buah ni mmg jadi kegemaran kami sekeluarga....belajar buat acar buah ni dari arwah mak...arwah mak belajar dari besannya Hjh Mak Tom...Kalau arwah mak buat banyak guna bauh2 yg dia sendiri jemur dan keringkan...mtq buat beli je semua buah tu dari kedai kat Chow Kit Road tu...cuma mtq tambah tomato puree...yg ni pulak belajar dari jiran Hjh Maimunah...mmg sedap.....cuma tak tahu mcm mana nak sukat...main agak2 je....tu yg anak2 kata tak pandai.....tapi Alhamdullilah tengah kemas2 fail masakan tu terjumpa pulak resipi acar buah ni....tak ingat dari blog siapa.....jom kita kongsi sama2 resipi ni ada masa buat sendiri....
500gm buah2 campuran
mt tambah kismis,prune,buah pala kering..dan kalau ada kurma kat dapor pun mt masukkakn juga...
Bahan mesin halus :
500gm bawang kecil
10 ulas bawang putih
10cm halia
100gm cili kering
3sudu besar rempah kari ikan
500gm minyak
500gm gula pasir
1botol cuka
1/2caw bijan di sangai (tak letak)
1tin kecil tomato puree duchef(tambahan)
Cara :
1.Panaskan minyak,tumis bahan mesin hingga garing dan naik minyak
2.Masukkan gula dan cuka,masak hingga mendidih dan naik minyak
4.Masukkan buah campur....masak hingga kering
5.Sejukkan dan tabur bijan
sedap. next time buat lagi untuk kenduri besar
ReplyDeleteTerima Kasih....insyaAllah....ada rezeki...buat banyak2....
ReplyDelete