Galery mt

Galery mt

Sunday, June 26, 2011

Puding Tembikai dan Puding Lapis Kaca



Talam Keladi,Puding Tembikai dan Puding Lapis Kaca yg dibawa ke rumah besan pagi tadi untuk majlis aqiqah cucu kedua.Resepi Puding Lapis Kaca telah dimasukkan dlm n3 sebelum ini...apappun mtq sertakan semula resipinya....

Puding Lapis Kaca :
Adunan A:
25gm serbok agar2
1500ml air
250gm gula
1helai daun pandan
Adunan B :
25gm serbok agar2
1500ml air
250gm gula
100gm serbok santan (2packet setiap packet=50gm)
1helai daun pandan

Cara :
1.Masak hingga mendidih,keluarkan daun pandan...biar suam sikit
2.Masak B seperti no 1.
3.Tuang 350ml agar2 santan ungu kedalam loyang hingga hampir beku
4.Kemudian tuangkan 350ml agar2 jernih dicampur pewarna ungu keatas no 3.
5.Ulang 3 & 4 berselang seli hingga habis.
6.Gunakan loyang 9inx9in yg telah dibasahkan.Biasanya ia akan mendapat 8 lapisan.

Puding Tembikai :

25gm serbok agar2
3 keping roti 
6caw air
1 1/2 caw gula
1/2 tin susu pekat manis
1 tin susu cair
3sb mentega
1st esen vanilla
cincau di potong kecil2

cara :

1.Masak agar2 bersama gula dan air hingga hancur dan mendidih.
2.Sementara itu carik2kan roti dan rendam dlm susu cair kemudian di blend bersama susu pekat
3.Masukkan no 2 kedalam no 1.Masukkan esen dan mentega.Kacau hingga mendidih dan agak pekat.
4.Tutup api.Ambil 350ml aduan,warnakan hijau tuang dlm loyang saiz 8in x 8 in.Pastikan loyang dibasahkan dgn air dahulu.
5.Bila no 4 ayg telah agak keras sikit...tuangkan 350ml adunan warna asal...biar keras sedikit.
6.Akhir sekali tuang baki adunan yg telah diwarnakan merah dan tabur cincau.
7.Sejukkan dahulu baru sedap dimakan.




2 comments:

  1. As salam sis,, nk tanya,,masa nk tunggu adunan hijau keras,adunan merah x keras jugak ke?

    ReplyDelete
  2. Walam...sementara nak tunngu tu....adunan asal tutup dgn tudung periok..katalah dia mengeras..panaskan sekejap...satu lagi cara ..simpan adunan dlm bekas dan letak bekas tu dlm thermos nasi yg besar kalau ada...tp so far mt tutup je dgn tudung periok...lapisan yg dlm loyang tu masukkan dlm freezer jap..kku terkeras kelar2 adunan dan baru tuang next adunana...byk cara...hihi

    ReplyDelete