Galery mt

Galery mt

Tuesday, June 14, 2011

Masak Lemak Ketam dgn Nenas


Stok ikan,udang,ketam dan sotong biasanya di bawa dari KK, beli jika ada urusan di sana atau kirim pada yg selalu kesana.Kegemaran atq tak kiralah masak apa... tapi anak tak berapa minat sbb malas nak mengutil ketam.Kalau makan atq yg tolong keluarkan isi...bila dah besar panjang ni...pandai2lah nak makan...akhirnya dia yg makan sorang2...mtq pun lebih kurang sama dengan anak2...

Bahan :

Beberapa ekor ketam
Cili padi
Bawang besar
Bawang putih
Kunyit hidup.
Nenas
Serai di ketuk
Daun limau purut
Asam keping
Santan
Minyak untuk menumis
Garam

Cara :
1.Blend cili,bawang besar,bawang putih dan kunyit.Panaskan minyak tumis bahan kisar bersama serai hingga wangi,masukkan nenas,tunggu air nenas agak kering.
2.Masukkan ketam,asam keping dan daun limau purut gaul sebentar.
3.Masukkan santan...dan rasakan garam

2 comments:

  1. Tak panggil orang semenyih.. semua jaguh makan ketam sejak baby

    ReplyDelete
  2. Kalau panggil org semenyih ...kena beli satu kontena......insyallah ada rezeki lain kali kita beli banyak2....

    ReplyDelete