Bulan Mei dan Jun 2011 penuh dengan undangan perkahwinan tiap Sabtu dan Ahad.Dari utara hingga ke selatan juga Sabah..Alhamdullilah diberi rezeki dan kesihatan yg baik dapat memenuhi undangan tersebut.Kadang2 dlm satu hari sampai tiga jemputan pernah terjadi sampai tujuh jemputan....insyaAllah dapat juga pergi.Rasa satu kepuasan dpt memenuhi undangan tersebut...bukan kepuasan makan..dah tak larat nak makan dah....bagi yg pernah buat kenduri kecil apa lagi besar...tuan rumah merasa bahagia melihat kehadiran kita....sbb tu mt cuba sedaya upaya kecuali ada perkara yg benar2 tak dapat nak di elakkan....Balik kenduri kelmarin ada org bagi pisang...nak buat kek pisang..ada pulak tetamu berkunjung semalam...rezeki dialah...,along pula tak suka kek pisang tapi bila buat dia yg perhabiskan....
250gm pisang di lecek
1st esen pisang
250gm tepung kek (mt used tepung gandum ayak bersama b.powder 2,3 kali)
1sk baking powder
200gm gula kastor
6 biji telor (i used 7 biji gred B)
1sb ovallete
2sb susu pekat manis
50gm fresh milk
90gm mentega dicaikan dan biar sejuk
1sb coklat emulco
Cara :
1.lenser loyang 10inx10in atas kertas.Panaskan oven pada suhu 170c.
2.Lenyek pisang bersama esen pisang hingga halus.Ketepikan
3.Satukan semua bahan dlm mixer kecuali,mentega cair,choclate emulco...pukul dgn kelajuan tingginhingga gebu.
4.Perlahan kan speed,masukkan pisang yg telah dilenyek tadi
5.Masukkan mentega cair dan kacau dgn spatula dan bahagi kepada 2 bhg.Satu warna asal dan satu lagi di campur choc emulco.
6.Masukkan 3sb warna asal ditengah2 loyang dan 3sb warna coklat..buat hingga 3/4 adunan.Bakinya sudukan 2sb berselang seli yg akhir 1 sb.
7.Bakar hingga masak.
No comments:
Post a Comment