Galery mt

Galery mt

Saturday, November 4, 2017

Puding Roti



Cuba resipi dari Azlina Ina.....boleh tahan sedap......dan anak2 kata sgt sedap!...

Bahannya...

10 - 11 keping roti
1/2 caw susu pekat
1 tin susu cair
2 biji telor gred A
sedikit esen vanilla
kismis
kekacang (mt guna gajus)
2 sb butter

Cara ...
Lenser loyang dgn butter
Siat2kan roti asingkan kulit..(kulit roti jgn di buang...boleh guna buat bingka roti) susun dalam loyang..taburkan sebahagian kismis dan sebahagian gajus
Satukan susu,susu cair,telor,esen kacau rata dgn whisker saja dan masukkan butter..kacau rata lagi
Tuang sebahagian adunan susu keatas lapisan roti tadi
Susun baki roti dan tabur baki gajus dan kismis.Tuang baki adunan susu
Kukus selama 30 minit

Lapisan atas :

2 caw air masak
2 1/2 caw santan MS
1/2 caw tepung kastard + 1/4 caw air
1 1/2 caw gula (boleh kurangkan sikit sbb terasa sgt manis)
esen vanilla
10gm serbok agar2
sedikit garam
pewarna (optional)

Caranya...

Masak air dan agar2 hingga larut..dgn api perlahan dan masukkan gula masak gula hingga larut 
Masukkan santan..esen dan garam.Masak hingga mendidih
Akhir sekali masukkan bancuhan tepong kastard dan sedikit pewarna kuning
Masak hingga pekat dan tuang atas lapisan roti
Sejukkan dan baru masukkan kedalam peti sejuk

Nota ; Sedap di makan sejuk





Sunday, October 29, 2017

Risoles





Dah lama kawan mt bernama Masuri bagi resipi ni...tapi tak buat2 juga...baru2 ni jumpa dia lagi...dia tanya lagi dah buat ke....baca resipi mt rasa mcm tak sedap aje...akhirnya cuba buat..aduii sedap lah...anak2 suka....cucu pun suka...nasib baik dia keep on tanya bila nak buat....resipi ni asal dari Belanda..pastri yg di gulung bersama daging/ayam dan sayuran....boleh frozen pulak tu...apapun terima kasih Suri..mt share ye resipi ni dgn keluarga mt...

Inti :

100gm carot ( di kupas kulit dan potong dadu)
200gm kentang (potong dadu jugak)
250 gam isi ayam  (mt guna ayam kisar brand Ramly)
2 biji bawang besar (mt guna bawang holland di potong dadu)
4 biji bawang putih di cincang atau sagat
1 kuib ayam
1/2tsp garam
2sb susu tepong
3 sb tepong gandum
Minyak utk menumis (mt guna minyak jagung)

Caranya..

Panaskan minyak..tumis bawang putih dan bawag besar hingga wangi.
Masukkan ayam..masak seketika
Masukkan kentang dan carrot..
Masukkan kuib ayam dan garam ..gaul rata
Masukkan susu tepong
dan akhir sekali masukkan tepong gandum
Kacau rata.
Inti mestilembap klu kering tambahkan sedikit air

Kulit..

250gm tepong gandum
1/2 caw susu tepong
1st garam
4 biji telor
650ml air
sedikit esen vanilla

Untuk salut..

2 biji telor
Bread crumb warna putih

Cara..

Satukan tepong,susu tepong,telor air garam an vanila kacau hingga sebati dan tapis
Panaskan non stick pan sapu sedikit minyak
Ambil sesendok adunan dan  layangkan pan agar adunan berbentuk bulat dan nipis
Angkat dan isikan inti dan gulong seperti buat kuih ketayap
Buat sampai habis
Celupkan risoles dlm telur dan salutkan dengan bread crumb
Simpan dalam bekas  bertutup dan simpan dlm sejuk beku
Kalau nak makan boleh terus goreng

Note : Adunan diatas boleh dapat hampir 25 ke 30 risoles bergantung pada saiz.MT buat ikut saiz kuih ketayap




Tuesday, October 24, 2017

Pasembor Mudah


Semalam jemu makan nasi..tercari2 resipi pasembor terjumpa resipi ni di blog MG..mmg mudah...sekejap je siap...rasa pun sedap... mt adjust ikut cara mt...

Bahan nya...

200gm kacang tanah 
200gm kentang
300gm keledek oren
3sb cili blend
8biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/4 cawan air asam jawa
1 liter air
Gula melaka da gula pasir secukupnya
Garam
Minyak untuk menumis

Caranya..

Kentang dan keledek di cuci bersih dan rebus.Dah empok toskan buang kulit dan lenyek halus
Kacang tanah di goreng, buang kulit dan kisar.Ketepakan dulu ketiga2 bahan ini.

Panaskan minyak...tumis bawang merah dan bawang putih yg telah di kisar hingga wangi.

Masukkan cili blend dan tumis hingga terbit minyak

Masukkan air,air asam kentang,keledek,kacang tanah,gula melaka yg telah di pecah2kan...Kacau rata.

Masak hingga pekat dan rasa garam dan gula...Matikan api

nota : mt guna dua ketul gula melaka dan tambah sedikit gula

Bahan lain..

Mentimun di hiris
Sengkuang di hiris
Daun Salad di potong2
Tauhu di goreng dan dihiris
Telor rebus dan goreng sekejap dan di belah dua
Taugeh..celor sekejap je
Kentang rebus dan  belah empat ikut besar mana saiz kentang
Cucur udang di potong


Cucur Udang

100gm tepung gandum
1/2 st soda bicarbonet
1/2 st baking powder
sedikit air rebusan udang (mt rebus kulit udang dan blend)
beberapa ekor udang
daun kucai (resipi asal tak ada tp banyak dlm pasu di blkg dapor)
garam secukup rasa

Bancuh bahan diatas seperti buat cucur....goreng dan toskan

Nota : Ada  lebihan kuah pasembor mt frozenkan

Sunday, October 8, 2017

Kek Pisang Gebu dan Lembap

"mt try buat..kalau sedap baru aku buat.."itu ayat yg ditulis bersama resipi yg dikirim kedalam inbox......amboi senang betul dia...dia jumpa entah kat mana2 resipi..tengok gambar terliur...lepas tu mt yg di suruh buat.....x apalah demi seorang sahabat....tudia......lepas ni hang buat pulak ..mmg sedap..gebu dan lembap....ok Kim... u buat pulak...dalam gambar  mt guna loyang 9in..loyang 8in pushpan mt penat di cari.. rasanya pi jalan2 kat rumah anak...

Bahannya...

200gm pisang (dilenyek halus...)
200gm butter (tadi guna 150gm butter + 50gm majerin..stok butter habis)
180gm gula kastor (mt guna 150gm gula kastor + 30gm brown sugar)
200gm self rising flour
4 biji telor gred B
1/2 st esen pisang
1/4 st ovellete (mt tambah)
1/4 st baking soda (mt tambah)

Caranya...

Panaskan oven 170C
Putar butter..ovellete dan gula hingga kembang.
Masukkan telor sebiji sebiji dan putar lagi hingga kembang
Masukkan pisang dan esen gaul rata
Akhir sekali masukkan tepung yg telah di ayak bersama baking soda ..gaul kaup balik hingga rata
Tuang dlm loyang 8 in yg telah dialas dgn kertas minyak dan bakar sehingga masak lbhkurang  40 minit bergantung pada oven masing2


Friday, October 6, 2017

Ayam Masak Bali





Menu kegemaran cucu mt....kalau masak lauk ni mereka makan bertambah2...berselera sekali....menu asal letak daun kari....tapi mt tukar letak daun limau purut....aroma daun limau purut tu lebih terasa keenakannya...kenapa nama dia ayam masak bali tu mt tak tahu......apapun mt enjoy memasak sebab bahan2 seperti daun kari..serai..limau purut dan lain2 mt tanam di belakang rumah...cuma petik aje...jimat!

Bahannya...

1 ekor ayam di potong ccuci bersih,,dan toskan (mt selalu cuci dgn tepong gandum)
Kunyit serbok
Garam secukupnya

Gaul rata bersama ayam dan goreng 3/4 masak angkat dan ketepikan dahulu

4 batang serai (di ketuk)
4 helai daun limau purut (ramas sedikit) atau 5 tangkai daun kari
10 biji bawangmerah
5 biji bawang putih
1 inci halia
1 senduk cili kisar 
2 senduk kicap lemak manis
1 in lengkuas di ketuk ( optional)
Garam 
Gula
sedikit minyak utk menumis

Cara :

Panaskan minyak..mt guna minyak lebihan goreng ayam tadi
 Tumis serai dan daun limau purut hingga wangi
Masukkan bawang dan halia yg telah di kisar ..tumis hingga agak garing
Masukkan pula cili tumis spi naik minyak
Masukkan ayam gaul rata
Masukkan kicap gaul rata
Akhir sekali rasakan gula.
Biasanya mt tak masukkan garam sebab masa goreng ayam tadi dah gaul dgn garam.
Siap


Thursday, October 5, 2017

Kuih Bakar Jagung

Dah buat minggu lepas tapi lupa nak upload resipi dan gambar....hanya tinggal gambar sebelum.....gambar selepas kejadian tak sempat nak snap...dah habis di makan...ayohhh tak rugi mencuba sangat sedap...lepas bakar sorokkan....sejukkan dulu......baru di potong...sumber fizalgk.blogspot,my

Bahannya..

1 caw tepung gandum
1 caw santan
1 caw susu sejat (mt guna fresh full cream milk 3/4 caw..tu je yg tinggal.dan susu sejat dh habis dlm simpanan)
3/4 caw gula pasir
2 biji telor
1 tin jagung cream style (mt guna 3/4 je sbb ni lebihan buat kuih lain)
sedikit esen vanila
1 sb butter
Sedikit bijan
Sedikit pewarna kuning

Caranya..

Blend tepung,santan,susu sejat,gula pasir dan telor
Masukkan jagung,pewarna dan esen blend sekejap je
Panaskan butter dlm loyang
Tuang adunan jagung ke dlm loyang, tabur bijan diatasnya
Bakar hingga masak..pastikan oven sudah di panaskan dahulu

Thursday, September 28, 2017

Karipap Sardine


Semalam buat karipap sardine utk di frozen....

Bahan untuk kulit karipap..

1 kg tepung gandum
1caw minyak masak
1/2 caw majerin planta
400ml air (anggaran je...)
1sb garam

Caranya...

Panaskan minyak dan majerin hingga mendidih
Tuang kedalam tepung dan gaul rata dgn whisker
Air di campur dgn garam dan tuang sedikit demi sedikit kedlm adunan tepung hingga menjadi doh 
Bungkus dgn plastik dan simpan dlm peti sejuk sekejap.

Bahan Inti...

1tin besar sardine (buang sosnya..tinggalkan sedikit je)
2 biji kentang (buang kulit dan potong dadu..Rebus 3/4 masak dan toskan)
1 labu bawang holland di potong dadu
1sb cili kisar
10 tangkai cili padi (mt suka pedas..potong kecil2...bila makan tergigit2 cili,,tu yg sedapnya)\
2 biji limau kasturi (ambil jusnya)
minyak utk menumis
garam dan gula secukup rasa

Caranya
Panaskan minyak.Tumis bawang hingga layu dan wangi
Masukkan cili kisar..dan cili padi..kacau rata
Masukkan sardin sambil dihancurkan dgn sudip
Masukkan kentang,,kacau rata
Akhir sekali masukkan jus limau dan rasakan garam serta secubit gula
Masak hingga kering.Matikan api

Nota : Goreng sedikit dan sejukkan baru di simpan sejuk beku.

Wednesday, September 27, 2017

Brownies Capucino Nutella




Terus terang mt tak berapa gemar segala yg bernama Brownies...tetapi dua anak perempuan dan cucu suka...so buatkan lah juga....dia orang makam dgn ice cream...malam tadi cuba sikit..ehhh sedaplah pulak...
Resipi asal dari Azlina Ina....
Bahannya...

(A)
200gm butter
300gm coklat dark compound
1sk Capucino emulco

Cairkan secara double boiler..ketepikan

(B)
170gm self rising flour
2sb serbok koko
1sk serbok cofee 3in1

Di ayak bersama ..ketepikan 

(C)
4 biji telor
150gm gula perang
1st esen vanilla

(D)
4sb nutella
sedikit minyak
1sk capucino emulco

Kacau rata utk hiasan atas brownies

Kacau guna whisker je...
Masukkan (A) gaul rata
Masukkan (B) kacau rata

Lapik loyang (9inx9in dgn baking paper..tuang adunan kedlm loyang dan bakar didalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 170C selama lbhkrg 40 minit

Dah sejuk.terbalikkan atas board dan potong dan hiaskan dgn bahan (D)



Sunday, September 24, 2017

Popia Sweet and Sour






Sedap sungguh popia sweet and sour ni....ada rasa masam..ada rasa mnais ada rasa pedas sikit2....cuba buat kalau tak percaya....pasti makan sampai tak ingat...x sempat nak frozen....habis licin licau..cucu mt merengek minta buatkan lagi....jom buat...

Bahannya...

400gm daging kisar brand Ramly
2 labu bawang holland di potong dadu
3 biji timun buang empulor yang di tengah tu dan potong dadu
3 sb serbuk kari daging
Sos cili secukup rasa
Mayonis secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis

Kulit popia saiz 8inx8in (ada jual di supermarket)
Bancuhan tepung gandum utuk di jadikan gam

Caranya...

.Panaskan sedikit minyak.Tumis bawang hingga layu
Masukkan daging masak hinnga kecut dn air daging kering
Masukkan rempah kari kacau rata
Masukkan timun masak lagi seketika
Masukkan cili sos masak hingga agak2 kering
Akhir sekali masukkan mayonis gaul rata dan matikan api.

Cili sos dan mayonis di tambah secukup rasa mengikut selera msg2...ada rasa pedas..manis dan masam.

Masukkan kedalam kulit popia gulung dan gam dgn bancuhan tepung gandum
Goreng...baki boleh di frozen


Monday, September 11, 2017

Kacang Salut Tepung mudah


Bila tengok bola mulalah nak cari kudapan..cekodok ler...karipap ler...samosa ler...semua frozen stock dah habis....malam ni buat kacang salut tepung yg sgt mudah...tapi mt tak berani nak makan banyak-banyak...dah nak masuk 6 series ni kena jaga makan...

Bahan yang di perlukan...

500gm kacang tanah
6 ulas bawang putih di tumbuk
1 sb serbuk cili (mt guna 3 packet chili flake lbh makan pizza hari tu)
3sb gula
2st garam
2 biji telor
5sb tepung gandaum
1sb tepung beras

Caranya...

Kacang di bersihkan..di cuci sekali lalu dgn air..Toskan hingga kering atau jemur
Masukkan semua bahan kedalam mangkok kecuali tepung
Gaul rata.Masukkan tepung gandum dan beras yg telah diayak dan gaul rata
Goreng degan api sederhana hingga sedikit perang
Angkat dan toskan


Thursday, September 7, 2017

Kuih Lapis


Senang nak buat///sedap dan bolih buka selapis selapis...

 Bahan...

2 caw tepung beras cap teratai
1 caw tepung gandum
4 sb tepung ubi
1 caw gula pasir
1 caw/200ml santan pekat
3 caw air/600ml air
1/4st garam
Esen rose (jika perlu()
Cara..

Satukan semua bahan kacau dgn whisker hingga gula larut
Tapis adunan dan di bahagi dua atau beberapa bahagian serta warnakan ikut suka
Acuan di sapu minyak.
Kukus selapis selapis selama 10 min.
Akhir sekali kukus selama 15 minit
Sejukkan


Thursday, August 24, 2017

5 Ogos 2017
















5 Ogos 2017 yg lepas..mt jadi bidan terjun kena masak dan hias lauk pengantin...puding kek. dll di Kg Parit Karjan Sri Medan BP..seperti biasa serta merta ujudkan team lauk pengantin...terdiri dari anak2 saudara...dari menyediakan meja..napkin..gelas...masak ...deco....pelayan...dll...Alhamdullilah..tu hasil tangan mereka walau pertama kali....Kudos pd anak2 semua..next event mt dah ada team lauk pengantin jika di perlukam.

Wednesday, July 12, 2017

Samosa




Orang lain agaknya sibuk buat cookies tapi mt bila nak dekat raya sibuk buat frozen food....samosa..karipap..sardin roll.Along buatkan tart nenas..angah buatkan samperit,,,mt ada buat sikit..cukuplah tu.Malam ni mt upload gambar dulu..mood nak taip resepi belum ada...

Bahan-bahannya..

2 bungkus kulit popia 
sedikit bancuhan tepung gandum utk di jadikan gam

(di potong 4 dan di cantumkan dua potongan dgn gam tpg gandum)

Inti Samosa...

4 ulas baang putih
5 ulas bawang merah
1 inci halia
setangkai daunmkari
sedikit daun sop dan daun bawang (dipotong 1in)
2 sb rempah kurma
1 sb rempah kari
400gm daging kisar atau ayam
1 bungkus mix vege
3 biji kentang ..di ptong dadu dan di rebus 3/4 masak dan toskan

Cara :
1.Tumbuk halia,bawang putih dan bawang merah
2.Panaskan minyak ..tumis bahan tumbuk hingga wangi dan masukkan rempah2 yg telah di bancuh dgn sedikit air.Kacau sebentar 
3.Masukkan daging...masak hingga daging kecut dan masak dan agak kering
4.Masukkan mix vege dan kentang..gaul rata dan rasakan garam dan gula
5.Akhir sekali masukkan daun bawang an daun sop.Matikan api

Masukkan kedalam kulit popia..boleh terus di sempa sejuk beku.



Tuesday, June 20, 2017

Biskut Pandan Nestum

Ada simpanan nestum dlm kabinet dapor...mt google2 jumpa resipi ni di resepibiskut.blogspot.my....tu dia hasilnya...

Bahannya...

250gm mentega (mt guna tatura salted..tu aje yg ada dlm simpanan)
120gm gula icing
2 st paste pandan
sedikit pewarna hijau

300gm tepung gandum red rose tambah lagi 1/4 caw
1st baking powder
1/4 caw susu tepung 
50gm nestum di kisar halus

Hiasan

1 biji telor
1sb cucu cair
Nestum

Cara...

1.Tepung..susu tepung dan baking powder di ayak bersama.Ketepikan dahulu
2.Pukul mentega dan gula icing hingga kembang
3.Masukkan paste pandan dan sedikit warna..dan di pukul rata
4.Perlahan kan speed..masukkan nestum di ikuti tepung yang diayak tadi
5.Putar hingga jadi doh
6.Terap ikut acuan yg di sukai dan sapu telor serta tabur nestum ditasnya
7.Bakar pada suhu 150C selama 15minit (ikut oven masing2)

Goreng Sotong Cili Kering

Sotong hasil mencadat masih ada....hari ni masak ni pulak....

Bahan...

Beberapa ekor sotong dibuang kulit dan kelar2
1 sk tepung jagung
2sb sos tiram

Gual semua bahan bersama sotong..perap seketika

Goreng sebentar angkat dan toskan..(jgn grg terlalu lama nanti sotong jadi liat)

Bahan utk sos..

1sb kicap manis
2sb sos cili
1 sb tepung jagung bancuh dengan sedikit air

Bahan Tumis..

6 tangkai cili kering (di kerat2 ..cuci dan goreng dan toskan)
3 ulas bawang putih di cincang
1in halia di hiris panjang
Daun bawang di kerat2

Bahan2 lain
..
Capcicum atau lada merah potong dadu
Bawang besar di potong dadu
Garam dan gula secukup rasa (mt tak letak )

Cara..
Panaskan minyak.Masukkan bawang putih dan halia..tumis hingga naik bau.
Masukkan bahan sos dan campuran tepung jagung..masak hingga agak pekat
Masukkan bawang..capcicum...daun bawang...dan lada kering. dan akhir masukkan sotong
Gaul sebati dan rasakan garam gula
Matikan api

Taburkan dgn daun bawang yg di potong panjang

Sunday, June 18, 2017

Puding Roti


Bahannya...

1 bungkus roti butterscotch  gardenia(setiap keping di potong 4)
3 caw susu sejat (mt guna IDEAL milk/nak guna susu segar pun boleh dan lagi sedap)
3 biji telor
3 sb gula kastor
1 1/2 st esen vanilla
coklat chip
kismis
mentega

Satukan telor..susu ..gula dan esen pukul sedi dan tapis

Sapu bekas dgn butter..susun roti tabur coklat cip..kismis..ulang sampai habis..
Tuang adunan telor ditas nya dan tekan2 ssikit roti agar aduan telor meresap.
Tabur coklat cip dan kismis serta sedikit butter.
Bakar dlm loyang yg berisi air selama 30mnit

Sos Kastard...

1 liter full cream milk
200gm gula kastor (boleh kurangkan)
1st esen vaniila
40gmsb tepung kastard di bancuh sedikit dgn air(mt suke guna brand bird's kastard)

Satukan semua bahan kecuali tepung kastard.
Masak atas api hingga mendidih
Masukkan bancuhan tepung kastard masak seketika
Sejukkan

Nota : Satu bungkus roti tu dapat tiga bekas..spt dlm gambar...satu utk mt dan dua lagi utk along dan angah utk berbuka puasa di rumah masing2.


Saturday, June 17, 2017

Sagu Gula Melaka


Hujung minggu anak2 berkumpul berbuka puasa di rumah..Hari ni mereka minta mt buat puding sagu...dlm gambar diatas..mt guna susu cair sebab  kelapa x sempat nak beli...boleh juga guna fresh milk dan sudah tentu sedap guna santan ori perah guna tangan,,,
Bahan A...

500 gm sagu kecil
Air secukupnya
Pewarna

Dicuci dan rendam 10 minit.Cuci semula utk buang lebihan kanji dan toskan.Masukkan kedalam periok tuang air melepasi paras sagu.Masukkan pewarna dan masak dgn perlahan dgn api sedrhana.jika sagu masih kelihatan putih tambah air..masak hingga sagu jernih.
Toskan kedalam penapis dan lalukan air paip utk hilangkkan lebihan kanji.Toskan dan tuang dlm bekas sejukkan dlm peti sejuk
Cara lalukan air paip diatasnya untuk dapatkan rasa sagu biji sebiji2 tidak berketul2. 

Bahan B..

Santan dan sedikit garam di sejukkan

Bahan C :

Gula melaka
Sdikit gula pasir
Daun pandan

Di masak bersama hingga agak pekat dan tapis
Simpan sejuk

Wednesday, June 14, 2017

Red Pearl Cookies


Biskut yg mesti buat bila hari raya....cubalah biskut ni faveret keluarga mt...nampak x cantik tp rasa dia...ummmm

Bahan2...

300 gm butter (nk sedap di tekak guna butter quality dan halal)
150 gm gula kastor
300 gm tepung gandum (mt guna cap bunga rose di ayak dulu)
120 gm conflakes
100 gm coklat chip
50 gm almond nib
1 st esen vanilla
ceri merah (utk hiasan di potong panjang)

Cara...

Pukul butter dan gula dlm mixer sampai kembang.Matikan mixer
Masukkan tepung..cornflake..almond nib dan coklat rice gaul rata guna spatula je
Adunan agak lembik. jgn memandai tambah tepung pulak
Scoop dgn 1/2tbsp...dan dgn gunakan sudu kecil keluarkan kedlm tray...buat hingga habis.
Hiaskan ceri
Bakar dan suhu 150C selama 10 minit...(ini oven mt...)

Sunday, June 11, 2017

Semperit Coffee


Semperi Coffee yg membuat sesiapa yg tidur selepas subuh di bulan puasa ni pasti terjaga dgn bau kopi yg sangat harum....

Bahannya..

240gm butter (mt selalu pakai SCS salted atau Tatura salted)
80gm gula icing
1st esen vanilla
4 st coffee emulco (boleh guna capucino)
220gm tepung gandum cap rose
80gm tepung jagung
25gm serbuk badam

Hiasan
coklat cip dan almond nib

Cara...

Pukul butter an gula icing hingga kembang
Masukkan esen vanila dan esen kopi pukul lagi hingga rata
Masukkan tepung andum..tepung jagung dan serbuk badam.Gaul rata
Masukkan  adunan kedlm piping bag..yg telah di pasang nozzle bintag.
Hiaskan dgn coklat cip dan almond nib
Bakar selama 10 min dgn suhu 150C.