Sumber : Chef Asma
200gm sago,cuci dan masak dan toskan airnya - bahagi kepada 4 bahagian
Bahan B :
150gn tepung gandum
60gm tepung beras
1tbsp tepung green pea
250ml santan pekat
750ml air
150gm gula pasir
1/2tsp garam
1/4 tsp air abu
sedikit pewarna merah,hijau ddan ungu
Cara :
1.Campurkan semua bahan B tapis dan kacau atas api hingga naik wap
2.Bahgikan adunan sama rata sebanyak 4 bahagian
3.Setiap bahagian di campur sagu.Ketepikan dahulu.
Bahan C :
120gm tepung gandum
30gm tepung ubi
1tbsp tepung beras
200gm gula pasir
250ml santan pekat
550ml air
3biji telor
perasa jagung,pewarna lemon yellow,purple,merah dan hijau
Cara :
1.Campurkan semua bahan...tapis dan masak hingga naik wap2.
Bahgikan kepada 4 bahagian sama rata
2.Kukus berselang seli dgn bahagian A diatas selama 15 minit
3.Lapisan kukus selama 20minit
Adsalamualaikum. Kuih Ni guna Loyang saiz 10x10 ke?
ReplyDeleteWaalaikumussalam....ye loyang 10 in x 10 in.....
ReplyDeleteTq
Delete