Galery mt

Galery mt

Tuesday, October 28, 2014

Talam Lapis Nusantara


Sumber : Chef Asma

Bahan A :
200gm sago,cuci dan masak dan toskan airnya - bahagi kepada 4 bahagian

Bahan B :

150gn tepung gandum
60gm tepung beras
1tbsp tepung green pea
250ml santan pekat
750ml air
150gm gula pasir
1/2tsp garam
1/4 tsp air abu
sedikit pewarna merah,hijau ddan ungu

Cara :

1.Campurkan semua bahan B tapis dan kacau atas api hingga naik wap
2.Bahgikan adunan sama rata sebanyak 4 bahagian
3.Setiap bahagian di campur sagu.Ketepikan dahulu.

Bahan C :
120gm tepung gandum
30gm tepung ubi
1tbsp tepung beras
200gm gula pasir
250ml santan pekat
550ml air
3biji telor
perasa jagung,pewarna lemon yellow,purple,merah dan hijau

Cara :
1.Campurkan semua bahan...tapis dan masak hingga naik wap2.
Bahgikan kepada 4 bahagian sama rata
2.Kukus berselang seli dgn bahagian A diatas selama 15 minit
3.Lapisan kukus selama 20minit

3 comments: