Galery mt

Galery mt

Friday, October 24, 2014

Nasi Dagang


Ini pun faberet mt dan anak2....

Nasi Dagang :

5caw beras nasi dagang atau (mt guna 3 caw beras pulut + 2 caw beras basmathi PUSA)
2caw santan pekat
4caw santan cair
2sb halba
10ulas baw merah kecil dimayang halus
6 ulas baw putih dimayang halus
1 1/2 in halia dihiris halus spt btg mancis
Garam dan gula secukup rasa

Cara :
1.Didihkan air dlm pengukus
2.cuci kedia2 beras dan campurkan serta toskan airnya sekejap
3.Gaul bahan no 2 dgn santan cair masukkan garam dan gula
4.Masukkan kedalam loyang dan kukus hingga masak
5.Apabila sudah masak,semasa masih panas2 masukkan bawang merah,bawang putih,halia halba dan santan pekat gaul rata..
6.Kukus semula  selama 25minit

GULAI IKAN TONGKOL

Beberapa keping ikan tongkol dicuci bersih
5 keping asam gelugor
2inci halia ditumbuk kasar
3ulas bawang merah di tumbuk kasar
3ulas bawang putih di tumbuk kasar
Sesudu makan garam
sesudu makan gula
air utk merebus (sekadar menutup ikan lbh seinci)

Rebus sehingga masak dan reneh selama /12 jam.Keluarkan ikan dari periok yag lain2 dibuang (jgn pulak cuci ikan tu ye)

Bahan utk gulai ikan :
santan pekat dari sebiji kelapa
3 kpg asam gelugor
5ulas bawang merah 
4ulas bawang putih
1 inci halia
1 paket rempah kari adabi di buat pes
1sb cili kisar
2sb gula merah/kabung/melaka
garam secukup rasa
Minyak utk menumis

Cara :
1.Tumbuk bawang merah,bawang putih dan halia.Tumis dlm minyak hingga naik bau.
2.Masukkan pes rempah kari dan cili kisar masak hingga terbit minyak
3.Masukkan santan cair biar mendidih.
4.Masukkan santan pekat dan asam gelugor dan ikan biar hingga mendidih.
5.Rasakan garam dan gula...reneh lagi selama 5 minit.

Sebelum matikan api..mt suka masukkan beberapa cili padi.....sebab mt suke pedas..lg pedas lg sedap!

No comments:

Post a Comment