Resipi yg dlm gambar ni mt dah ubah sikit.mengikut apa yg ada kat dapor masa tu.... bagaimana pun mt sertakan juga resipi asal...selamat mencuba.....
500gm ubi yg dah diparut letak dlm tapis,biakan airnya tos sendiri
400ml santan pekat
250gm gula kabung Miri (guna sikit sbb gula kabung Miri sgt manis)
1biji telor
2st air mawar
50gm majerin cair (boleh ganti dgn minyak sapi atau mentega cair)
saiz loyang 7in x 7in
Cara :
1.Masukkan ubi kedalam mangkok besar dan masukkan sagunya (hasil mendapan dari air ubi tadi..airnya dibuang ambil sagu saja)
2.Dalam bekas lain satukan santan dan gula kabung (gula kabung Miri lembut dan pekat) ,masukkan telor yg dipukul sikit dgn garfu...kacau rata sehingga gula larut dan tapis.Tuangkan kedalam adunan ubi.
3.Masukkan airmawar dan majerin.Gaul rata
4Tuang kedalam loyang yg telah di di gris dgn majerin dan panaskan sekejap.Bakar hingga perang.
Resipi asal guna gula melaka :
250gm ubi parut
250ml santan pekat
250ml air gula melaka pekat
1biji telor
1st air mawar
50gm minyak sapi/majerin/mentega cair
No comments:
Post a Comment