Galery mt

Galery mt

Tuesday, December 27, 2011

Apple Pie


Selalu tak sempat nak ambil gambar...ni pun dah tinggal secoit je....

Bahan untuk Pastri :
250gm tepung gandum
100gm gula halus
125gm majerin/butter
1 biji kuning telor

Majerin di pukul hingga gebu.
Masukkan kuning telor dan tepung.
Gaul rata sehingga jadi doh yg lembut.
Rehatkan doh sekejap.

Filling Apple :
5 biji epal hijau di buang kulit dan di potong tebal
90gm gula perang
1sb gula halus
50gm kismis
1/2sb tepung jagung
1/2biji jus lemon
secubit kayu manis

Masukkan semua bahan dlm periok kecuali tepung jagung.
Masak hingga apple lembut.
Larutkan  tpg jagung dgn 1sb air...masukkan kedalam apple tadi.
Masak hingga pekat dan padam api.

Untuk Glis :
1biji telor
1sb susu

Dipukul sedikit untuk disapu diata doh

Canai pastri setebal 5mm.Letakkan  atas tin pai dan tekan rata dasar dan tepi.
Sudukan filling dan tutup dgn lebihan pastri atau buat anyaman.sapu dgn glis
Bakar hingga masak

Friday, December 23, 2011

Sos Buat Sendiri....


Sos didlm gambar tu adalah tartare sauce,black pepper sauce,thousand island sauce,tomato sauce dan cili sos....mt nak kongsi sos buat sendiri....manatahu ada yg nak berbisniz sos.....

Sos Tomato :
10gm majerin
5ulas bawang putih
10gm tepung gandum
375ml  stok
25gm tomato puree
garam,lada sulah

Untuk buat Mirepoix (kita sebut merapu)
10gm beef scraps
50gm bawang besar
50gm karet
25gm celery
1 bay leaf
sedikit thyme

Cara :
1.Cairkan majerin dan masukan bahan2 mirepoix dan perangkan sedikit
2.Campurkan tepung gaul rata hingga jd seakan berpasir
3.Masukkan tomato puree.
4.Masukkan stok yg mendidih kedalamnya...dan masukkan bahan2 lain..masak lagi hingga mendidih dan pekat.
5.masukkan bawang putih dan rasakan garam dan lada sulah...
6.Tapis...siap dah...

Sos Tartare :

250ml mayonis
25gm capers     *
50gm gherkins   *
setangkai pasli    *

* cincang halus

Campurkan semua bahan diatas dan kacau rata...sedap dimakan dgn ikan goreng atau kentang goreng

Sos Pudina :

2 - 3 sb daun pudina
1sb gula halus
125ml cuka

Cincang daun pudina dan campur dgn gula halus.Masukkan cuka dan kacau rata.Kalau rasa cuka tu agak tajam...dgn sedikit air. Sedap dimakan dgn kambing bakar. atau resipi chiken tandori..

Black Pepper Sauce : (...sorry masa buat tak sempat timbang...akan datang mt akan masukkan)

Tuesday, December 20, 2011

Lasagnea



  

Semalam,malam tadi dan hari ni sibuk teramat sangat...tapi Alhamdullilah semuanya beres..dan pagi ni pula sibuk menyiapkan menu untuk barbeque mlm nanti...tema WESTERN!...diantara menunya ialah lasagnea...anak2 tengok terus kata senang....dan mt lagi senang...next time...mt dah boleh relax...
Sebelum buat lasagnea...sediakan dulu Filling dan bechamel sos/white sos...banyak resipi..n style...kat sini mt 
buat resipi yg paling simple...resipi dari anak saudara yg pernah belajar di sekolah vokasional...jommm...

White Sauce/Bechamel (sos putih) :
100gm majerin/butter
100gm tepung gandum
1liter susu UHT
1biji bawang besar holland
1biji cengkih
garam dan lada sulah
Cara :
1.Cucuk jengkih pada bawang besar(picque)
2.Cairkan butter dlm periok,masukkan tepung gandum,masak sebentar tanpa memerangkannya.matikan api dan sejukkannya,Adunan ini di panggil "roux"...kita sebut "ru"...ini adalah agen pemekat.
3.Panaskan susu dan masukkan "picque" tadi (angah cakap ni jampi)..kacau hingga licin dan pekat.,,rasakan garam dan lada sulah.
4.Buangkan picque tdi dan tapis.Titiskan permukaan sos tadi dengan butter bgi mengelakkan sos berkulit.

Filling :
3sb olive oil
4ulas bawang putih dicincang
3biji bawang besar potong kuib
400gm minced meat(ayam pun boleh)
2tbsp oregano kering
1/2 tin tomato puree
1botol sos spaghetti
1 daun bay leaf
sedikit sos cili.garam dan lada sulah(kdg2 mt adjust rasa ikut tekak malaysia)

Cara :
1.Panaskan minyak,masukkan bayleaf,bwang putih...tumis hingga naik bau.
2.Masukkan bawang besar,kacau rata dan masukkan minced meat dan tomato puree...kacau rata biarkan sebentar.
3.Masukkan bahan2 lain..klu minced belum masak...tambah air dan biar dia pekat rasakan garam dan lada sulah.

Bahan lain :

Beberapa keping instant lasagnea 
100gm pasta bentuk siput. (celurkan dan toskan)
Parmesan cheese
Mozzarella cheese

Cara :
1.Susun lasagnea dlm bekas,letakkan filling,susun lasagnea lagi,letakkan sos putih diatasnya,tabuskan pasta siput,taburkan kedua jenis cheese....ulang hingga habis..lapisan terakhir ialah sos putih di tabur pasta siput dan di tabur cheese.
2.bakar pada suhu 160c selama 25 minit atau sehingga masak


Thursday, December 15, 2011

Dadih Pelbagai Perisa


Ada rasa original,laici,pandan,strawberry.blackcurrent,manggo apa2 sajalah yg ada kat dapur tu mt masukkan yg penting bahan2 yg digunakan tu halal....sedap dan mudah membuatnya....
1000ml fresh milk
2500ml air
1 tin susu pekat manis
10gm agar2 powder
5gm instant jelly

Flavour secukupnya
(jgn masukkan/tambah pewarna)
Cara:
1.Campurkan semua bahan kacau hingga mendidih..jgn terlalu mendidih.Tapis dan masukkan kedalam bekas dan sejukkan.

Thursday, December 8, 2011

Salad Potato


ug ini mt tabur lada hitam...sedap...

Dalam bahasa kita salad kentang....image kat atas tu mt ambil dari internet....yg sendiri buat tak sempat nak ambil gambar dia orang dah ngap....senang sikit sbb ketiga2 anak suka salad yg sama...klu tidak kena buat lain2 salad pula....
2biji kentang (russet),dibersihkan,rebus,toskan,buang kulit dan di potong dadu sebesar 3/4in.
1biji telur rebus di hiris halus
2tbsp bawang holland yg telah dipotong kuib
3tbsp mayonaise
sedikit garam
sedikit black pepper
sedikit daging slice disalai sekejap dan potong halus.

Gaul rata semua bahan diatas dan masukkan daging salai yg telah di potong halus....pada yg suka lebih mayonaise boleh tambah.



Russian Salad


Bila buat barbeque mestilah nak ada salad...berbagai jenis salad boleh dipilih atau kalau terlebih rajin buat je semua....tak siapa pun kisah...tp anak2 mt suka Potato Salad....tp kita tengok resipi yg ini....sedap!...

60gm bawang besar holland (warna putih) di potong kuib kecil2
300gm mix vege dicelur dan di tos
1/4tsp garam
1/2tsp white pepper
4tbsp mayonaise....boleh tambah jika suka
1tsp honey jika suka (mt letak)

Gaul semua bahan.....siap...dah.

Coleslaw/Salad Sayuran

Anak2 dah tak pandang coleslaw kat restoran2 kat luar tu.....coleslaw yg mt buat jauh lebih sedap dan enak...tak percaya?...kena rajin....kena buat sendiri....dan satu lagi kena ada orang yang memakannya....

300gm kobis putih/purple disagat
100gm lobak merah disagat
1/4 st garam
1 1/2 tbsp cuka
1tbsp gula

Gaul rata kedua bahan ini,masukkan garam,gula dan cuka...gaul rata lagi.Perah buangkan airnya.

6tbsp mayonaise
1ts white pepper
1ts honey

Sayuran yg di perah tadi dicampurkan dengan bahan2 diatas.Kalau suka lebih mayonaise...boleh tambah.


Tuesday, December 6, 2011

Puding Lapis Strawberry


Teknik yng sama...cuma tukar pewarna dan pandan paste..

Cantik dan menarik kan....rasanya pun sedap.....senang saja nak buat...yg penting tahu teknik dan sabar melapis....jom tengok resipinya......
(A)Lapisan santan :
               200ml santan pekat
               900ml air
               200gm gula pasir
               2 1/2tbsp agar-agar powder
               1/4 tsp garam

Campurkan semua bahan diatas,masak hingga mendidih dan masukkan bahan dibawah ini dan masak lagi hingga mendidih..dan tapis.
              200ml santan pekat
              200ml air
              pewarna pink
              strawberry paste secukupnya

(B)Lapisan Jernih :
              100ml air
              1 1/2tbsp agar-agar powder
              170gm gula pasir
              pewarna pink
              strawberry paste secukupnya
Masak hingga mendidih dan tapis.
Mula melapis (A) dahulu diikuti (B)...buat berselang seli hingga habis...lapisan yg terakhir ialah (B).Sejukkan sebelum di potong.

Sunday, December 4, 2011

Bread & Butter Pudding




Bread Butter Pudding dimakan bersama Vanilla Sauce....untuk berbuka puasa petang ni....
Bahan :
(A) Roti secukupnya...klu guna roti butterscotch lg sedap
      250gm  butter
      250gm raisin
      cinnamon powder 

(B) Filling :
      1liter fresh milk
      200gm gula castor
      10biji telor
      1 tsp esen vanilla

Cara :
1.Sapu acuan dgn butter dan sapu roti dgn butter juga dan disusun kedalam acuan.
2.Tabur dgn raisin dan cinnamon powder...buat hingga habis dan memenuhi acuan.
3.Tuang filling dan letak butter pada lapisan akhir.Biarkan sebentar.
4.Bakar secara steambaked hingga masak.

Cara buat filing :
Satukan semua bahan,kacau rata,tapis dan tuang atas roti...biar seketika.

Vanilla Sauce:

(A) 1 liter fresh milk
       200gm gula castor
       1/2tsp esen vaniila

(B)   50gm custard powder
        250ml fresh milk atau air 

Salad Dressings/Vinaigrette

Jomm diet.....
5gm capers
20gm gherkins di cincang
10gm olives green di cincang
1ulas baw putih di cincang
1/8tsp french mustard atau english mustard
100ml olive oil for salad
sikit garam
lada sulah

Cara :
Gaul rata semua bahan diatas dan masukkan salad,tomato,kismis apa2 saja sesuka hati....siap...makan...boleh tahan ke tanpa nasi...

Resipi yg mudah :

3 - 6 sudu makan minyak zaitun (olive oil)
1cb cuka boleh digantikan dgn jus lemon
1ct french mustard atau english mustard

Gaul rata bersama salad dan yg lain2...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...