Galery mt

Galery mt

Wednesday, May 6, 2015

Apple Pie



Pastri yg rapuh dengan filling yang sedap..tak berapa manis...resipinya pun mudah....

Bahan :
250gm tepung gandum
50gm gula icing
150gm butter
30gm air sejuk
1biji kuning telor

Cara :
Ayak tepung dan gula icing kedalam mangkok
Masukkan butter sejuk yg di potong kuib.Gaul hingga jadi serbuk roti
Masukkan kuning telor dan air..uli hingga jadi doh.Bulatkan dan bungkus dengan plastik
Simpan dalam peti ais selama 1 jam

Inti :
4biji apple hijau
100gm brown sugar
1st serbuk kayu manis
2sb tepung gandum
3sb air utk bancuh tepung
1st lemon jus

Hiasan :
1biji kuning telor di kocok utk sapu atas doh
putih telor di sapu atas dasar doh pie

Cara :
Apple dibuang kulit dan di potong dadu
Masukkan apple dan brown sugar kedalam periok .masak hingga apple layu dan air agak kering
Masukkan serbuk kayu manis dan lemon jus.Kacau rata.
Masukkan bancuhan tepong..gaul rata dan masak seketika.
Sejukkan.


Keluarkan doh dari peti sejuk.Canai pastri dan masukkan kedalan tin pie bersaiz 16cm atau 20cm.
Tekan sedikit pada bahagian lekuk di tin pie.Hiris lebihan pastri
Cucuk dgn garfu pada dasar pastri dan bakar selama 15 minit
Sapu rata dasar pastri dgn puth telor..dan tuang inti dan ratakan
Canai baki pastri memanjang dan susun atas permukaan pie dan sapu kuning telor.
Bakar selama 30 - 35 minit dan mt tambah 10 minit membakar api bawah sahaja.

No comments:

Post a Comment