Asal usul kuih ni dari negara seberang Indonesia....mt dapat resipi dari Amie's....memang tak rugi mencuba sedap bangat.....
Bahan A :
3 biji telor
1caw gula pasir
2caw santan (400ml)
2caw tepung gandum
Cara :
Pukul telor dalam mixer hingga kembang.
Pukul telor dalam mixer hingga kembang.
Perlahankan speed..masukkan tepung gandum.Putar hingga sebati
Masukkan santan dan adun hingga sebati.Ketepikan dahulu
Bahan B :
2caw santan (400ml)
1/2caw gula pasir
1/2caw tepung jagung
1/2st garam
sedikit pandan emulco (mt tambah)
pewarna hijau (mt tambah)
Cara :
Satukan semua bahan B dan tapis kedalam periok.
Masak hingga meletup-letup
Angkat dan satukan kedalam bahan A
Putar hingga sebati
Bahan C :
2caw pati santan
2sb gula pasir
2sb tepung gandum
1/2st garam
Cara :
Satukan semua bahan C.Masak atas api hingga kental.
Masukkan kedalam piping bag
Panaskan kukusan.
Sapu acuan lompang dengan minyak
Tuang bahagian AB kedalam acuan hingga 3/4 penuh
Pamkan adunan C dgn memasukkan muncung piping bag kedalam adunan..dan pam hingga adunan naik dan penuh.
Kukus selama 10 minit
No comments:
Post a Comment