Rasa manis,lemak dia cukup...sedap...ni komen jiran mt yg apat merasa kuih ni...
Sumber : Chef Asma
Bahan A :
1kg ubi kayu yg telah di parut
250gm tepung ubi
250ml santan pekat
350ml air
Satukan tpg ubi,santan,gula dan air tapis kedalam ubi parut.Gaul rata dan ketepikan.
Bahan B :
340gm gula pasir
1tsp garam
3helai daun pandan
350ml santan pekat
550ml air
Gaul rata,tapis dan masak hingga naik wap
Bahan C :
sedikit pewarna hijau,kuning dan merah
Bahan D;
400gm kelapa parut putih
2 tsp garam
Kukus selama 5 minit
Cara - caranya :
1.Satukan bahan A.Kacau rata...ketepikan dulu.
2.Satukan Bahan B.Lacao rata.Masak hingga naik wap dan tuamg ke dalam Bahan A.Kacau rata.
3.Bahagikan aduanan kepada 3 bahagian.Warnakan dgn warna hijau ,kuning dan merah.
4.Kukus selapis selapis hingga masak dan sejukkan baru di potong.
5.Gaul dgn kelapa parut putih.
No comments:
Post a Comment