Galery mt

Galery mt

Monday, October 27, 2014

Talam Permata

Nak makan pun sayang sebab cantik.....itu komen kawan2 mt....hihi...


Bahan-bahan:

Bahan Lapisan Permata


Bahan A:

50gm sagu besar berwarna pink
Bahan B:

90gm tepung beras (jadikan ia 120gm tepung beras)
80gm tepung ubi (kurangkan kepada 50gm sahaja)
150ml santan pekat
100ml air

Bahan C :

140gm gula kastor
100ml santan pekat
200ml air
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan

Cara-caranya:

Masak bahan C sehingga gula menjadi hancur (suam kuku)
Kemudian masukkan bahan B dan kacau rata, tapiskan
Masukkan pula bahan A dan ketepikan sebentar

Bahan Lapis Berwarna

Bahan D: 

150gm tepung beras (jadikan 270gm tepung beras)
270gm tepung ubi (Kurangkan kepada 150gm sahaja)
250ml santan pekat (saya kurangkan kepada 200ml sahaja + 50ml air)
250ml air

Bahan E:

240gm gula kastor (saya kurangkan kepada 200gm sahaja)
200ml santan pekat (saya kurangkan kepada 150ml santan + 50ml air)
300ml air
1 sudu teh garam
2 helai daun pandan

Bahan F:
Pewarna hijau secukupnya
Esen pandan secukupnya

Cara-caranya:

Masak bahan E sehingga gula cair (suam kuku)
Setelah itu, bancuh bahan D dan satukan dengan bahan E. Tapis dan bahagikan kepada 4 bahagian. Satu bahagian pink, satu bahagian putih dan 2 bahagian hijau yang dicampur dengan sedikit esen pandan.

Cara-cara melapis:

Mula-mula masukkan bahagian merah dan kukus selama 10 minit.
Kemudian masukkan putih, kukus 10 minit. Masukkan pula bahagian hijau, kukus 10 minit.
Masukkan pula bahagian lapisan permata dan kukus 10 minit
Akhir sekali masukkan bahagian hijau dan kukus selama 25 minit.
Angkat dan sejukkan sebelum dipotong.

Nota:

Masak air hingga mendidih...baru masukkan sagu.Sagu dah jernih kelurkan dari periok rendam dgn air sejuk bercampur pewarna pink seketika dan toskan.

No comments:

Post a Comment