Galery mt

Galery mt

Friday, October 17, 2014

Serimuka Jagung


Lapisan Bawah :
500gm beras pulut rendam semalaman dgn sekeping asam gelugor
300ml santan pekat
200ml air
2st garam
3 sb jagung kernel

Lapisan Atas :

30gm tepung gandum
30gm tepung kastard
50gm gula castor
200ml santan pekat
300ml air
1/4 st garam
1/2tin jagung cream (lbh kurang 200gm)
sedikit pewarna kuning


Cara :

1.Cuci beras pulut dan toskan.
2.Gaul bersama santan ,air dan garam.Kukus selama 30 min.
3.Angkat dan gaul bersama jagung kernel hingga rata dan padatkan kedalam loyang yg telah di lapik plastik.Ketepikan dahulu.

Lapisan Atas :
1 Satukan semua bahan lapisan atas kecuali jagung cream.Kacau rata dgn whisk dan tapis.
2.Masukkan jagung cream.Gaul rata dan tuang atas lapisan pulut.
3.Tutup dgn aluminuim foil dan kukus selama 30 minit

No comments:

Post a Comment