Sayur lodeh atau masak lodeh nama masakan ni....Orang Johor pasti tak tinggal menu ni bila hari raya....ada orang tumis dgn sedikit minyak ada juga terus rebus...mt suka tumis dan sedikit minyak biar nampak cantik selain rasanya yg sedap...
Bahan A :
1 btg karot dipotong panjang
1 sengkuang kecil di potong panjang
5 batang kacang panjang di hiris menyerong
2 keping tempe di goreng dan potong
2 keping tahu di goreng dan di potong
50g soon di rendam dan toskn
2 keping tahu kering di rendam tos dan di kerat2
2 cili hijau di potong
2 cili merah di ptong
Bahan B :
1 btg serai di ketuk
Bawang besar diris
Bawang putih di hiris
Kunyit hidup di tumbuk
Udang kering atau ikan bilis di rendam dan ditumbuk kasar (boleh ganti dgn udang kertas)
Bahan C :
Santan dari 1 biji kelapa
Cara ;
1.Panaskan minyak tumis bahan D hingga wangi.
2.Masukkan santan,kacau dan masak hingga mendidih
3.Masukkan tahu kering,soon,karot.sengkuang dan sayur2 lain.Masak higga mendidih dan reneh sekejap.
4.Rasakan garam
No comments:
Post a Comment