Dah lama buat talam ni....tapi masih belum kesempatan masukkan dlm blog.Talam ni kalau tersebut...sekeluarga boeh ketawa...ada cerita lucu di sebaliknya....hihi....Beberapa tahun yg lalu..mt buat kuih utk di beri kepada imam kariah mt.Kenduri dibuat selepas solat Isya,....tak lama kemudian at balik...siap describe....kat rumah imam dia makan kuih tu cantik..lembut dan sedap.....padahal yg buat mt.....kantoi...hihi...Al fatihah buat arwah imam yg telah kembali kerahmatullah....
Sumber : Chef Asma
Lapisan Bawah :
50gm sohoon - rendam dgn air suam dan toskan dan potong
250gm sago kecil - basuh rendam 30minit
100gm kelapa parut putih
2tsp garam
100ml santan pekat
300ml air
Cara :
1.Satukan bahan diata dan masukkan ke dalam loyang kkukus selama 25 minit
Lapisan Tengah :
120gm gula pasir
50gm tepung kastard
200ml santan pekat
200ml air daun pandan
2biji telor
1/8 air abu - optional
1/4 st garam
pewarna hijau dan perisa pandan
Cara :
1.Satukan semua bahan.Kacau atas api hingga naik wap.
2.Tuang atas lapisan bawah.Kukus selama 25minit
Lapisan Atas :
A : 150gm gula merah B : 80gm tepung gandum
25gm gula pasir 2 biji elor
250ml air 125ml santan pekat
1/4ts garam
Cara :
1.Masak A hingga gula larut
2.Satukan A dan B kacau sebati dan tapis kedalam periok.Masak hingga naik wap
3.Tuang atas lapisan tengah.Kukus selama 25minit
Nota : Hampir sama dgan Talam Tokyo...
No comments:
Post a Comment