Pecal Ayam Kampong...resipi arwah ibu mertua....selain ungkep resipi ni juga menjadi kegemaran keluarga.....kdg2 ternampak ada hidangan ni di hotel2....tapi rasanya...emmm sedap lg buat sendiri...boleh ganti ikan cencaru atau pari yg perlu di bakar/pangang terlebih dahulu....
Gaulkan dgn secubit garam dan panggang dlm pemanggang ajaib hingga masak.Dlm oven pun boleh.Dah masak carik2kan isi ayam tersebut...yg tinggal tulang pun jagn buang.Ketepikan dulu.
Bahan A :
1/2 cawan cili padi kampung (suka pedas boleh tambah...menu ni mmg pedas baru sedap)
6 bawang merah
4 bawang putih
1 in belacan
1 inci isi cekor di bersihkan
Sangai dlm kuali semua bahan diatas.Angkat dan tumbuk atau blend.
Bahan lain :
Sebiji kelapa...ambil santannya yg di perah dgn air masak (mt selalu beli kelapa parut.Masukkan dlm blender tuang sikit air panas dan blend kemudian perah santannya)
1 bii limau nipis
Beberapa helai daun cekor disiat2
Garam
Gula
Masukkan Bahan A dlm mangkok besar.Masukkan santan.Perahkan air limau nipis.Kacau rata.Masukkan sedikit garam. dan sedikit gula.
Rasa kuah ni tidak terasa terlebih masam...atau terlebih masin atau terlebih manis.
So pandai2lah adjust.
Kemudian masukkan ayam yg telah disiat2 dan daun cekor.Gaul rata...Siap..
No comments:
Post a Comment