Ini rupa ikan puput..banyak tulang...goreng dgn kunyit basah berserta bawang putih pun sedap...
Ini pun salah satu resipi kegemaran keluarga...lebih2 lagi at....ialah resipi my MIL....dia suke mt ikut aje....lagi pun mmg sedap....pedas pulak...mmg ngamlah dgn tekak mt....resipi dari sebelah mt pun sedap2 jugak.....kebanyakan N9 style....sebab pernah menetap di N9 beberapa tahun...bapa mt suke..anak2nya pun suke juga....
Bahannya :
Beberapa keping ikan puput yg dah di potong dan di bersihkan.
Cili padi nak pedas letak banyak....
Sedikit belacan
Bawang putih
Bawang merah
Halia
Kunyit
Tumbuk atau blend bahan diatas
Beberapa batang serai di ketuk
Cili Merah di ketuk
Bawang Besar di hiris
Bawang putih di hiris
Asam Jawa
Garam
Minyak utk menumis
Cara :
1.Panaskan minyak tumis bahan tumbuk hingga garing dan wangi
2.Masukkan serai,cili merah dan bahan2 yg di hiris....kacau hingga wangi
3.Masukkan ikan,balik2 kan sikit...than masukkan air asam jawa.
4.Bila mendidih masukkan garam..reneh sebentar.
Nota : Boleh juga guna ikan parang....klu tak jumpa ikan puput di pasar.
No comments:
Post a Comment