Petang ni buat cream puff..mt jarang buat sebab anak-anak tak berapa suka....hari ni buat sebab takut resipi ni hilang....mt buat separuh dari adunan dibawah..itu pun dah dapat banyak....
Bahan
500ml air
125gm butter
125gm majerin
1/2tsp garam
225gm tepung kek{medium protien) - mt guna red rose
1tsp baking powder
5 biji telor gred A
Cara :
1.Masukkan air,butter,majerin dan garam di dalam periok.Masak atas api hingga mendidih
2.Matikan api masukkan tepung yg telah diayak bersama baking powder.Kacau laju2 dlm pusingan yang sama hingga menjadi doh yg rata
3.Masukkan kedalam mixer pukul dgn kelajuan rendah sehingga doh sejuk
4.Apabila doh dah sejuk masukkan telor sebiji sebiji hingga habis
5.Pukul hingga lembut dan pekat
6.Masukkan ke dalam plastik bag dgn nozzle bentuk bintang
7.Picitkan kedalam loyang dgn dua pusingan.dan bakar dgn suhu 180 - 200c selama 20 - 25 minit (bergantung jenis oven yg di gunakan)
Filling Kastard :
2sb tepung custard (mt guna bird custrad)
2sb gula castor
1 1/3 caw susu segar
30gm mentega
2st esen vanilla
Cara :
1.Satukan tepung kastard,susu,gula dan kacau rata.Masak atas api hingga pekat
2.Padamkan api..masukkan mentega dan esen dan kacau rata biar sejuk
3.Belah dua cream puff jgn sampai putus dan masukkan filling.Tabur snow powder diatasnya (kalau tiada snow powder iciing sugar pun boleh)
sedap ni akak...salam perkenalan :)
ReplyDeleteAlhamdullilah..slam perkenalan Siti Sarah....banyak resepi cream puff ni....ni antara yg mt belajar beberapa tahun dulu dgn Chef Sazali....
ReplyDelete