Kuih ni kegemaran anak mt yg bongsu...dulu masa dia kecil dia panggil kuih ni kuih "tangkup"....sedap dan wangi daun pandan menusuk hidung serta menambat selera...mt guna acuan yg besar sedikit dari acuan kuih cara berlauk.Mendapat lebih kurang 40 biji....dan hari ni dia komen sedap dan cepatnya siap.....
Bahan :
2 caw tepung gandum
2caw air daun pandan
2 biji telor
1/2caw santan
2sb minyak sapi
Sedikit pewarna hijau
Sedikit pewarna hijau
sedikit gula untuk inti
minyak sapi untuk lenser acuan
minyak sapi untuk lenser acuan
Cara :
Satukan semua bahan kecuali gula dalam mangkok dan kacau dengan whisk hingga rata
Tapiskan ke dalam bekas yang bermuncung
Lenserkan acuan dgn sedikit minyak sapi
Tuang adunan hingga penuh..tunggu dibahagian tepi masak sedikit
Tuang adunan hingga penuh..tunggu dibahagian tepi masak sedikit
Isikan gula kedalam adunan dan tutup
Biar hingga masak dan angkat.
No comments:
Post a Comment