Bahan :
2 caw tepung gandum
2 caw air
2 biji telor
1/2 caw santan
2tbs minyak sapi
1/2st garam halus
1tbs gula
sedikit pewarna kuning
Cara :
Satukan semua bahan diatas,kacau rata dgn whisk saja atau masukkan ke dlam blender kisar sekejap dan tapis adunan
Lenser acuan dgn minyak sapi diatas api yg sederhana.
Tuang adunan dan isi inti
Tutup acuan dgn tudung periok dan biar masak seketika
Inti :
Inti :
400gm daging kisar
3 ulas bawabg merah dihiris
3 ulas bawang putih di hiris
2 biji bawang besar holland di potong dadu kecil
1sb cili kisar
2 1/2 sb rempah kari dua jenis (babas dgn adabi)
minyak untuk menumis
garam dan gula
Cara :
Panaskan minyak
Masukkan bawang hiris..goreng hingga garing dan masukkan bawang holland dan masak hingga wangi
Masukkan cili..masak hingga garing
Masukkan rempah kari yg sudah d campur dgn sedikit air...kacau rata dan terbit minyak
Masukkan daging....masak hingga kering
Akhir sekali rasakan garam dan gula.
Bahan hiasan :
daun sop dan daun bawang di hiris halus
'bawang goreng
cili merah
No comments:
Post a Comment