Resipinya sama dgn Puding Karamel Pelangi..cuma ubah warna dan mt tambah perisa pandan.Danial sangat suka puding ni....
Bahan A :
2 sb gula kastor
loyang bulat saiz 22cm/9in..tinggi 3 in
Cara :
Masukkan gula dalam loyang dan letak atas api yg kecil.
Biarkan gula menjadi perang dan matikan api...rata-ratakan gula perang tu..
Ketepikan dahulu
Bahan B :
3biji kuning telor gred A (yg putih masukkan kedalam bekas/mangkok lain nak guna buat meringue nanti)
3/4 caw gula kastor
1 tin susu cair (mt guna ideal milk)
1st esen vanilla
1sb tepung kastard (opptional - mt masukkan/mt guna brand bird custard)
Cara :
Satukan semua bahan..kacau hingga gula larut.Jangan sampai berbuih
Tapis keatas Bahan A.
Ketepikan.
Bahan C :
1 1/2 caw tepung gandum
1st baking powder
(tepung dan baking powder diayak bersama - ketepikan)
3biji kuning telor gred A(yg putih satukan dgn putih telor yg diatas tadi)
3/4caw gula kastor
135ml air biasa
45ml minyak masak (mt guna minyak jagung)
Cara :
Satukan telor,gula,air dan minyak pukul hingga gula hancur dan sedikit kembang
Masukkan tepung.kuap balik adunan hingga rata.Ketepikan
Bahan D :
6 biji putih telor
3/4 caw gula kastor
1st cream of tatar
Cara :
Pukul putih telor hingga menjadi meringue..kalau terbalikkan tak jatuh...
Masukkan cream of tatar.Pukul lagi
Akhir sekali masukkan gula dan pukul hingga gula hancur
Tuang kedalam adunan C.Kaup balikkan hingga rata.
Bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian.Warnakan ikut kesukaan dan letak perasa seperti hijau/pandan..pink/strawberry dsbnya...mengikut citarasa sendiri..mt tak letak perasa...itu pun sudah sangat sedap.......rasa seperti ais cream...
Sendukkan satu adunan kedalam loyang,dan sendukkan adunan warna lain keatasnya...adunan agak terapung dan begerak..buat hingga habis berselang seli...bila adunan hampir habis baru dia mantap dan tidak bergerak...
Bakar secara steam bath selama 50- 60minit...kedalam oven yg telah di panaskan dahulu...(loyang kek di letak dalam loyang yang berisi air)
Cucuk dgn lidi..jika lidi licin kek sudah masak.Biarkan didalam oven selama 10 minit dan tepi kek mengecut sedikit.
Terbalikkan kek dan lap lebihan air dari karamel supaya tak diserap kek.
Simpan sejuk.
No comments:
Post a Comment