Galery mt

Galery mt

Tuesday, April 21, 2015

Lotus Mexican Buns



mt buat setengah adunan dari resipi dibawah....dapat lebih kurang 35 biji dgn scale 30gm tiap satu...gebu dan enak sudah tentunya...jika nak buat siapkan topping dan lotusnya dulu...

Bahan :
1kg tepung roti (high protien)
3tbsp yeast kering
2tsp bread improver 
1tsp bread softener
220gm gula
1tsp garam
2 biji telor
40gm susu tepung
300ml air sejuk
100ml fresh milk
120gm butter

Cara :

Campurkan tepung,yeast,bread improver,bread softener,susu tepung,telor...putar seminit dan masukkan garam dan gula,,putar low speed selama dua minit
Masukkan butter,fresh milk dan air dan putar hingga doh jadi elastik
Keluarkan dari mixer..bulatkan doh tersebut dan simpan dlm bekas ditutp plastik selama 10 - 15minit
Scale doh 40gm atau 30gm setiap satu..bulatkan dan isikan lotus tadi ,bulatkan semula dan perap selama 30minit
Pipekan toping mexican dan bakar pada suhu 180 -200c selama 15minit

(mt cale 30gm dan letak atas paper cup)

Topping Mexican :
400gm mentega cair
300gm gula castor
3 biji telor
400gm tepung gandum
1tbsp coffee emulco paste (kat rumah tak ada mt guna cappucino emulco)

Cara :
Pukul butter dan gula selama 10 minit.Masukkan telor dan pukul lagi
Masukkan coffe emulco dan diikuti tepung dan pukul agi dgn high speed selama 3 minit dan masukkan kedalam piping bag ikat dan simpan dalam fridge..bila nak pakai baru kelurkan

Lotus (inti mexican bun)

100gm majerin/butter
100gm custor sudar
100gm almond ground
100 gm tepung gandum

Cara :

Pukul butter dan gula selama 1 minit campurkan almond dan tepung.
Pukul dgn mixer hingga rata
Ambil sedikit dan bulat bulatkan untuk di masukkan kedalam roti nanti.

No comments:

Post a Comment