Lama mt tak buat Quiche Lorrine ni...masakan France....sedap...resipi ni boleh di modify dgn tambah daging,tuna ayam dan sebagainya.Kalau tambah daging pastikan daging atau ayam di masak dahulu dengan bawang holland....sedap...rasa macam pizza pun ye...rasa mcm murtabak pun ye juga...
Bahan untuk dough :
250gm butter sejuk (unsalted..di potong )
390gm tepung roti (high protien)
80gm fresh milk
40gm air sejuk
10gm garam (jika guna unsalted butter)
10gm gula
Cara :
Campurkan semua bahan dalam mixer.
Putar perlhan selama lebih kurang 2 minit
Putar perlhan selama lebih kurang 2 minit
Keluarkan doh dari mixer..salutkan tapak tangan dengan tepung dan canai
Masukkan kedalam acuan tat kecil atau besar kalau besar gunakan loose tin..kemaskan doh dlam acuan dan cucuk dgn garfu
Blind bake selama 10 minit dan sejukkan
Bahan Inti :
3 biji bawang holland di hiris panjang
100gm daun bawang di potong
2 biji kentang di potong slice
1tsp garam
100gm cheedar cheese
150gm mazorella cheese
Salt Royale :
500gm cream
5 biji telor
Cara :
Campurkan telor dan cream dalam mangkok ..kacau rata dan masukkan semua bahan inti.Kacau rata
Tuang atas doh tadi.Bakar hingga masak....
NOte : Acuan size 9 in dapat dua set
Cara :
Campurkan telor dan cream dalam mangkok ..kacau rata dan masukkan semua bahan inti.Kacau rata
Tuang atas doh tadi.Bakar hingga masak....
NOte : Acuan size 9 in dapat dua set
No comments:
Post a Comment