Semalam bersama cucu hantar Fiqah balik ke Jenjarom...Fiqah tunjukkan jalan "short cut" kejap aje dah sampai...dlm perjalanan balik ke SA ikut jalan yg sama...singgah di simpang Jalan Balam...banyak jual ubi kayu kat situ...murah pulak tu...beli 3 kilo...nilah hasilnya......seperti biasa saiz loyang 10inx10in.....
Lapisan Bawah :
700gm ubi kayu yg telah di parut
100ml santan pekat
300ml air
250gm gula castor
sedikit pewarna kuning (yellow + extra lemon yellow)
Cara :
1.Satukan kesemua bahan dlm periok dan kacau rata
2.Masak atas api hingga pekat
3.Tuang dlm loyang dan kukus selama 25minit.
Lapisan Atas :
100gm tepung beras cap teratai
50gm tepung ubi
50gm tepung gandum
2tsp garam
200ml santan pekat (i used santan kotak)
800ml air
Cara :
1.Satukan semua bahan diatas dan tapis kedalam periuk,masak hingga naik wap
2.Tuang kelapisan bawah
3.Kukus selama 30minit.
|
No comments:
Post a Comment