Galery mt

Galery mt

Monday, March 7, 2011

Talam Berlauk


Adunan Tepung :

230gm tepung beras cap gajah
60gm tepung jagung
2sk gula
garam secukup rasa (i used 1/2 sk)
1/2sk serbuk lada sulah
1100ml santan (i used 400ml santan kotak dicampur air)

Bahan Lauk :
300gm daging cincang
180gm isi ayam atau daging cincang(i used daging beli dah siap)
1 hiris halia di tumbuk
2 ulas bawang putih di tumbuk
1 sk lada sulah
1/2 caw udang kering,di rendam,basuh dan tumbuk kasar
garam secukup rasa
minyak untuk menumis

Bahan Tabur :
2 caw bawang goreng
8 tangkai daun sop dan daun bawang ( dihiris)
3 btg lada merah di hiris

Cara :
1.Panaskan minyak tumis bawang,hlia hingga wangi, masukkan daging,kacau sebentar,masukkan udang kering,serbuk lada putih dan 1/2 dari bahan tabur...rasa garam dan masak hingga kering.
2.Satukan semua adunan tepung,tapis damn masak dlm periok hingga sederhana pekat.Masukkan 1/2 dari lauk dan kacau rata.
3.Tuang adunan dlm loyang bersaiz 10in x 10in yg telah di lapik plastik.Tabur diatasnya baki lauk dan baki bahan tabur rata-rata.tekan sikit.
4.Kukus selama 25min
5.Pastikan betul2 sejuk baru di potong.

No comments:

Post a Comment