Galery mt

Galery mt

Tuesday, March 8, 2011

Pulut Kuning dan Rendang Daging


Pulut kuning dan rendang daging sempena menyambut kelahiran Qaisara 2 tahun pada 21/11/2010 yg lalu...Pulut kuning dan rendang daging ni kegemaran anak yg bongsu....

Pulut Kuning - di rendam dengan serbuk kunyit dan asam keping semalaman. Keesokan hari cuci pulut dan kukus bersama daun pandan dan santan cair selama 1/2 jam.Campurkan santan pekat dengan garam dan sedikit gula pasir,kacau hingga larut dan tuang atas pulut dan gaul rata.Kukus semula selama 1/2 jam.

Rendang Daging :

1 kilo daging
1caw cili kisar
Bawang merah kisar
Bawang putih kisar
Sikit cili padi kisar
Lengkuas kisar
Serai di titik
Santan
Kerisik
Daun kunyit di hiris
Daun limau purut
Garam dan gula


Cara :

1.Masukkan semua bahan kedalam kuali kecuali kerisik,daun limau purut dan daun kunyit.
2.Masak hingga daging empok,masukkan kerisik,kacau rata.Masak lagi hingga agak kering masukkan daun limau purut dan rasa garam dan gula (mtq guna gula melaka)....masak hingga pekat dan masukkan daun kunyit yg telah di hiris tadi.


No comments:

Post a Comment