Hari ni jam 9 pagi seramai 9 orang kawan2 lama dari TM termasuk 3 orang kenalan baru dtg kerumah untuk belajar buat talam.Aku beli nasi lemak bungkus telor mata,paru serta cucur badak dan apam pelangi yang aku buat malam tadi untuk sarapan.Semua kata sedap apam tu dan mintak resipi....resipi asal nama apam indon...kita ubahlah nama dia..jadi apam pelangi....guna loyang saiz10inx10in sapu sikit minyak pada dasar dan keliling..tak perlu lapik pelastik...ada lebih aku packed untuk diaorang bawa balik....
5biji telor 1sk ovallete 1sk esen vanila 300gm tepung gandum 300gm gula halus 250ml santan (200ml pekat + 50ml air) 1/2sk baking powder secubit garam
Cara :
1.Panaskan kukusan 2.Ayak tepung bersama baking powder dan ketepikan dahulu 3.campurkan garam kedalam santan 4.Pukul telor dan ovallete pada kelajuan tinggi hingga kembang. 5.Masukkan gula sikit2 dan esen vanilla.Pukul lagi hingga kembang. 6.Perlahankan kelajuan masukkan tepung di selang seli dgn santan hingga habis. 7.bahagi sama rata 4 bahagian.Warnakan ikut kegemaran. 8.Kukus lapisan pertama selama 10min(tutup loyang dgn Aluminuim Foil),seterusnya lapisan kedua dan ketiga...yg akhir kukus selama 30min.
|
No comments:
Post a Comment