Galery mt

Galery mt

Monday, March 7, 2011

Apam Beras

Sedap sangat...semua suka,kalau rajin guna acuan lompang kalau malas guna loyang je...tapi dia tak tersenyum...jom cuba...

2caw nasi
2caw tepung gandum
2caw tepung beras
1caw gula perang
3/4caw gula pasir
2 1/2caw air
1sk yis segera

kelapa parut putih & sikit garam

Cara :
1.Kisar nasi dan air hingga halus,kemudian masukkan yis,gula perang dan gula.Kisar lagi hingga sebati
2.Satukan tepung gandum,tepung beras dan tuangkan nasi yg dikisar tadi,gaul hingga sebati.Perap selama 3 jam
3.Panaskan pengukus,sapu acuan dgn minyak.
4.Tuang adunan kedlm acuan lompang hingga penuh.Kukus dgn api besar selama 15min
5.Angkat dan hidangkan dgn kelapa parut yg telah dikukus bersama garam.

No comments:

Post a Comment