Bahan2nya...
(A) 250gm ( di potong kuib serta di kukus ..ketepikan)
230gm tepong beras
50gm tepong jagung
25gm tepong gandum
1250 ml santan
1 1/4st garam
(B) 3sb minyak jagung
250gm udang di kupas dan di cincang
15gm udang kering di rendam dan ditumbuk
6 ulas bawang merah di hiris
4 ulas bawang putih di hiris
daun sop dan daun bawang di hiris
Lada merah di hiris
Bawang goreng
Lada sulah
Garam dan gula secukup rasa
Sediakan inti...
Panaskan minyak..tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan udang..kacau rata dan masukkan udang kering..
Rasakan garam..gula dan lada sulah
Matikan api
Masukkan sebahgaian lada..bawang goreng..daun sop dan daun bawang
Satukan semua bahan A kecuali keladi
Masak atas api hingga agak pekat dan masukkan keladi kuib.
Matikan api
Masukkan inti dan gaul rata
Tuang kedlam loyang saiz 10 in x 10in yg telah di alas plastik.Ratakan
Tabur lagi sebhagaian inti dan kukus selama 25min
No comments:
Post a Comment