Galery mt

Galery mt

Tuesday, December 5, 2017

Talam Keladi Berlauk



Bahan2nya...

(A) 250gm ( di potong kuib serta di kukus ..ketepikan)
       230gm tepong beras
       50gm tepong jagung
       25gm tepong gandum
       1250 ml santan
       1 1/4st garam

(B)  3sb minyak jagung
        250gm udang di kupas dan di cincang
        15gm udang kering di rendam dan ditumbuk
        6 ulas bawang merah di hiris
        4 ulas bawang putih di hiris
        daun sop dan daun bawang di hiris
         Lada merah di hiris
        Bawang goreng
        Lada sulah
        Garam dan gula secukup rasa

Sediakan inti...

Panaskan minyak..tumis bawang merah dan bawang putih hingga wangi.
Masukkan udang..kacau rata dan masukkan udang kering..
Rasakan garam..gula dan lada sulah
Matikan api
Masukkan sebahgaian lada..bawang goreng..daun sop dan daun bawang


Satukan semua bahan A kecuali keladi
Masak atas api hingga agak pekat dan masukkan keladi kuib.
Matikan api
Masukkan inti dan gaul rata
Tuang kedlam loyang saiz 10 in x 10in yg telah di alas plastik.Ratakan
Tabur lagi sebhagaian inti dan kukus selama 25min

No comments:

Post a Comment