Galery mt
Thursday, June 7, 2012
Wajik Kasirat
Dah lama teringin nak buat kuih ni....mmg suka kuih taridisional melayu ni...ada jual banyak dipasar2..tetapi tak menepati rasa dan rupa....tiba2 seorang sahabat mt suruh buka rinnchan fotopages cari resipi kat situ.....Alhamdullilah hari ni berkesempatan mencubanya....rasanya sedap cuma lain kali kena tambah gula dan secubit garam agar terasa lemaknya.Warna dan rupa pun menarik....Mt kongsi resipi asalnya...
500gm beras pulut di basuh dan di toskan hingga kering
1/2 cawan kerisik
2 cawan santan
300gm gula pasir
1.Sangai beras pulut hingga kekuningan dan kisar halus.
2.Campurkan kerisik kedlm beras pulut dan gaul rata.Ketepikan
3. Gula pasir di jadikan gula hangus dan dimasukkan kedalam santan.Masak hingga mendidih
4.Apabila mendidih masukkan no 2 kedalamnya..kacau hingga pekat licin dan berkilat
5.Padatkan kedalam loyang yg dia alas daun pisang atau plastik.
6.Sudah sejuk baru di potong.
Labels:
Kuih Muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
memang lama sangat tak rasa kuih ni,ada masa nak cuba la
ReplyDeleteM.t .... cuba potong nyerong ( diamond shape )rasanya comel sket kot ... org kampong saya potong camtu... heheheh, Memang 'marvelous' rasa-nya....
ReplyDeleteMazni....cuba buat mmg sedap tp kena tambah gula ye...
ReplyDeleteAranijoe....InsyaAllah nanti klu buat lg mt akan potong diamond...ye mmg cantik cutting mcm tu..