Galery mt

Galery mt

Sunday, October 8, 2017

Kek Pisang Gebu dan Lembap

"mt try buat..kalau sedap baru aku buat.."itu ayat yg ditulis bersama resipi yg dikirim kedalam inbox......amboi senang betul dia...dia jumpa entah kat mana2 resipi..tengok gambar terliur...lepas tu mt yg di suruh buat.....x apalah demi seorang sahabat....tudia......lepas ni hang buat pulak ..mmg sedap..gebu dan lembap....ok Kim... u buat pulak...dalam gambar  mt guna loyang 9in..loyang 8in pushpan mt penat di cari.. rasanya pi jalan2 kat rumah anak...

Bahannya...

200gm pisang (dilenyek halus...)
200gm butter (tadi guna 150gm butter + 50gm majerin..stok butter habis)
180gm gula kastor (mt guna 150gm gula kastor + 30gm brown sugar)
200gm self rising flour
4 biji telor gred B
1/2 st esen pisang
1/4 st ovellete (mt tambah)
1/4 st baking soda (mt tambah)

Caranya...

Panaskan oven 170C
Putar butter..ovellete dan gula hingga kembang.
Masukkan telor sebiji sebiji dan putar lagi hingga kembang
Masukkan pisang dan esen gaul rata
Akhir sekali masukkan tepung yg telah di ayak bersama baking soda ..gaul kaup balik hingga rata
Tuang dlm loyang 8 in yg telah dialas dgn kertas minyak dan bakar sehingga masak lbhkurang  40 minit bergantung pada oven masing2


No comments:

Post a Comment