Dah lama kawan mt bernama Masuri bagi resipi ni...tapi tak buat2 juga...baru2 ni jumpa dia lagi...dia tanya lagi dah buat ke....baca resipi mt rasa mcm tak sedap aje...akhirnya cuba buat..aduii sedap lah...anak2 suka....cucu pun suka...nasib baik dia keep on tanya bila nak buat....resipi ni asal dari Belanda..pastri yg di gulung bersama daging/ayam dan sayuran....boleh frozen pulak tu...apapun terima kasih Suri..mt share ye resipi ni dgn keluarga mt...
Inti :
100gm carot ( di kupas kulit dan potong dadu)
200gm kentang (potong dadu jugak)
250 gam isi ayam (mt guna ayam kisar brand Ramly)
2 biji bawang besar (mt guna bawang holland di potong dadu)
4 biji bawang putih di cincang atau sagat
1 kuib ayam
1/2tsp garam
2sb susu tepong
3 sb tepong gandum
Minyak utk menumis (mt guna minyak jagung)
Caranya..
Panaskan minyak..tumis bawang putih dan bawag besar hingga wangi.
Masukkan ayam..masak seketika
Masukkan kentang dan carrot..
Masukkan kuib ayam dan garam ..gaul rata
Masukkan susu tepong
dan akhir sekali masukkan tepong gandum
Kacau rata.
Inti mestilembap klu kering tambahkan sedikit air
Kulit..
250gm tepong gandum
1/2 caw susu tepong
1st garam
4 biji telor
650ml air
sedikit esen vanilla
Untuk salut..
2 biji telor
Bread crumb warna putih
Cara..
Satukan tepong,susu tepong,telor air garam an vanila kacau hingga sebati dan tapis
Panaskan non stick pan sapu sedikit minyak
Ambil sesendok adunan dan layangkan pan agar adunan berbentuk bulat dan nipis
Angkat dan isikan inti dan gulong seperti buat kuih ketayap
Buat sampai habis
Celupkan risoles dlm telur dan salutkan dengan bread crumb
Simpan dalam bekas bertutup dan simpan dlm sejuk beku
Kalau nak makan boleh terus goreng
Note : Adunan diatas boleh dapat hampir 25 ke 30 risoles bergantung pada saiz.MT buat ikut saiz kuih ketayap
No comments:
Post a Comment