Galery mt

Galery mt

Friday, June 17, 2011

Nasi Beriani Udang,Kerutub Udang dan Acar


Malam semalam tanya anak2 apa nak makan besok...jawapannya mmg boring..."apa2 je lah ibu"...Pagi tadi bangun sakit kepala pulak...tapi tak mahu layan sakit kepala tu....dlm sibuk2 memasak...sakit kepala pun hilang... masak beriani udang tapi pakai beras biasa je....malas nak keluar cari beras basmathi....kerutub udang dan acar timun....jomm tengok resipi yg pakai campak2 je dari apa yg ada kat dapur tu...

Nasi :
Beras Basmathi
Bawang Besar/Bawang Putih/Halia di hiris
Sedikit rempah beriani (kat rumah ni sentiasa ada stok)
Kulit kayu manis,Buah pelaga,Bunga Lawang
Minyak Sapi
Minyak lebihan goreng udang

Cara :
1.Tumis bawang2dan halia,rempah penumis kedlm minyak sapi dan minyak lebihan goreng udang garam.
2.Dah wangi masukkan rempah beriani,kacau rata dan masukkan air dan garam
3.Masukkan beras yg dah dibersihkan dan di tos....masak mcm masak nasi biasa je...(sbb pakai beras biasa)

Kerutub Udang :
Beberapa ekor udang
Cili kisar (tak pakai sbb Q nak makan)
Rempah kari udang campur Babas dan adabi
Bawang merah/Bawang putih dan halia kisar
Serai di ketuk
Kerisik
Santan
Asam keping

Cara :
1.Tumis bawang dan halia kisar bersama serai hingga wangi.Masukkan rempah kari kacau rata.
2.Masukkan udang,kacau sekejap...kacau dan di masukkan santan dan asam keping
3.Bila agak pekat masukkan kerisik...rasa garam dan gula.

Acar :
Mentimun
Carot
Lada Hijau dan lada merah di belah2
Bawang putih di hiris
Bawang besar di belah empat
Cili kisar
Biji sawi
serbuk kunyit
Garam,Gula dan Cuka
Minyak

Cara :
1.Mentimun dan carot di potong panjang,rendam dgn air garam 1/2 jam dan toskan.
2.Tumis bawang putih hingga wangi,masdukkan cili kisar tumis hinga garing,masukkan bawang besar dan biji sawi... kacau rata.
3.Masukkan cuka dan gula...biar mendidih hingga pekat rasakan garam.
4.Bila dah pekat baru masukkan carot dan timun....kacau rata sekejap....siap dah.

No comments:

Post a Comment