Orang Johor mesti tak tinggal asam pedas,asam pedas pun ada mcm2 version....ada yg campur lengkuas,ada yg campur jintan...apapun semua sedap.Kat rumah ni diaorang suka tambah dengan daun kesom atau bunga kantan ataupun kobis asin.Kadang2 bila malas nak masak sayur,mtq masak asam pedas 3 in 1,masukkan bende,terung dan tomato.Kalau balik kampung waktu malam,sesekali singgah di Parit Jawa menjamu selera lauk asam pedas....kata atq dan anak2 ibu masak lagi sedap..cuma kat situ ikan baru naik....ni resepi asas asam pedas yg selalu arwah my mum buat....
Beberapa kerat ikan Jenahak/Merah/Parang
Cili kering
Bawang merah dan Bawang putih
Halia dan kunyit hidup
Sedikit Belacan
Asam jawa
Garam
Minyak untuk menumis
No comments:
Post a Comment