Sedap dan simple....jom buat...
Base : Sponge Cake/Coklat Moist Cake/Biskut atau Kekacang(Kekacang panggang dahulu)
Cara buatt base guna biskut atau kekacang :
Campurkan kekacang atau biskut dengan mentega cair sehingga sebati.Tekan kedalam loyang biar padat.Sejukkan dlm frezer sekejap.
Bahan A :
500gm cream cheese pada suhu bilik
125gm gula kastor
150gm UHT whipping cream
4biji kuning telor
90gm tepung kek
1/2biji lemon(ambil jus dan parutan kulit)
Bahan B :
4biji putih telor
75gm gula kastor
10gm tepung jagung
Cara :
1.Pukul bahan B kecuali tepung jagung hingga jadi meringue dan masukkan tepung jagung gaul sebati dan ketepikan.
2.Pukul cream cheese,gula kastor sehingga berkrim.
3.Masukkan telor satu persatu dikuti UHt whipping cream,tepung kek,jus lemon dan parutan kulit lemon.Gaul rata.
3.Satukan No 3 dgn meringue tadi dan gaul sebati.Tuang keatas basr tadi
4.Bakar pada suhu 150c selama 1 jam dgn kaedah "steambath".
No comments:
Post a Comment