Galery mt

Galery mt

Thursday, May 5, 2011

Karipap

 Malam tadi lepas Isya'...anak2 ajak tengok "SenjaKala"...dlm hati budak2 mesti nak mengunyah ni...kalau pi TGV pasti popcorn,mineral water jd peneman menonton.....ayik kuih manis aje...buat karipap pulak lah...so lepas maghrib..potong kentang,uli tepung.angah masak inti...Along dan Qaisara kelim karipap.Bila at n Pak Ucu balik dari masjid....tadaaaaaaa...dah siap karipap tu....menghasilkan 30-40biji karipap.

inti :

1 kilo kentang di potong dadu
1 bungkus rempah ikan (1/2 dari babas,1/2 dari adabi)
1/2caw udang kering...dibasuh,rendam,tos dan tumbuk kasar
3-4sb gula
Garam

Cara :
1.Tumis rempah dgn sikit minyak,masukkan udangudang,kentang dan air
2.Rasa garam dan gula.Biar kentang sampai lembut.Jika keras tambah air

Kulit Karipap :
1/2 kilo tepung gandum diayak
1/2 caw minyak masak/majerin cair
air garam secukupnya

Cara :

1.gaul rata tepung dan minyal hingga  boleh dikepalkan...jika belum tambah minyak lagi
2.Masukksn air yg bercampur garam...uli hingga licin.Nak mudah menguli bahagio doh kepada beberapa bahagian.
3.canai dan isi inti kelim dan goreng

No comments:

Post a Comment