Galery mt

Galery mt

Monday, May 23, 2011

Puding Cendol Cincau

My grandson dah tanggal pusat pagi tadi semasa nak mandi...hari ni dah tiga hari usianya...Alhamdullilah semakin hari  semakin faham kerenahnya...suaranya lebih kuat dari kakaknya semasa baby...ialah hero kan....sementara dia tidur nyenyak, jengok2 dlm peti ais apa yg ada...ohhhh ada sikit cendol dan sikit cincau...apalagi jomm buat puding cendol untuk dimakan petang ni...

Lapisan Bawah :

500ml air
180gm gula pasir
300ml santan pekat (i used 1 tin susu ideal milk...tak ada stok santan dlm rumah)
10gm agar2 powder
500gm cendol (i campur cendol dan cincau)
sikit garam

Cara :
1.Masak air,gula dan agar2 powder hingga larut dan mendidih
2.Masukkan santan,garam masak hingga mendidih
3.Masukkan cendol,kacau sedikit,matikan api tuang dlm loyang bersaiz 10inx10in yg telah dibasahkan dgn air.

Lapisan Atas :

500ml air
200gm gula merah
300ml santan pekat
10gm agar2 powder
1biji kuning telor (optional)
sikit garam

Cara:

1.Masak gula merah dgn sikit air (dari 600ml air)hingga gula hancur dan tapis kedalam periok
2.Masukkan baki air dan masak hingga mendidih,baru masukkan santan dan garam.
3.Kacau rata,matikan api,tuang atas lapisan bawah yg telah di cucuk garfu.
4.Sejukkan.

2 comments:

  1. kejapnye dh tanggal pusat aunty? airel dulu 12 hari! jenuh tunggu hehehe. rajin mak tok buat puding, this 1 cam simple, abg nas balik nt bole try buat :)

    ReplyDelete
  2. Tulah...yg ni 3 hari aje...Qaisara pun seminggu..
    cubalah resipi tu...sedap dan cantik bila dicampurkan dengan cincau...as usual mak tok pengsan klu duduk diam je...he he..

    ReplyDelete