Galery mt

Galery mt

Monday, September 24, 2012

Wajik Kasirat atau Rasi'an

Mt mmg suke dgn kuih lama ni....rasa lemak..manis dan rasa berbiji2 tu...Ada jual di RnR bila balik ke BP  tapi rasa,texture dan rupanya tidak menepati citarasa mt.Ini kali ke 4 mt cuba...yg pertama resipi yg mengunakan kerisik. pun sedap gak.Alhamdullilah semasa cuti hariraya yg lalu mt dapat resipi ni dari Mak Uda adik kepada arwah MIL...Resipi dari Mak Uda ni mt telah cuba buat sebanyak tiga kali...Yang pertama ok...tukang rasanya Kak Chon dan separuh dia bawa balik.Yang kedua tersilap gula melaka dan terlembik..tiada rasa berbiji tu sbb mak tok terendam beras pulut...sbb suka..mt sangup buat berkali2 sampai jadi dan puas hati...Terima kasih pada Mak Uda dan Intan...semuga resipi lama ni tak hilang ditelan masa...mt kongsi kat sini....

Bahan :
500gm beras pulut (1 kati resipi asal)
500gm gula melaka (1 kati)
1/2 caw gula pair (sedikit gula pasir)
Santan dari 4 biji kelapa
Sedikit kapur sirih

Cara :
1.Beras pulut di cuci dan toskan
2.Gaul beras pulut dgn sedikit kapur dan jemur
3.Apabila kering, sangai dlm kuali hingga kekeuningan...dan di tumbukkasar.
4.Ayak beras pulut yg di tumbak tadi...yg halus disimpan utkjadikan "bedak"...
5.Masak gula melakadan santa hingga gula hacur dan tapis.
6.Masak lagi hingga mendidih dan pekat..masukkan beras pulut dan kacau hingga pekat.
7.Apabila sudah pekat tuang dlm loyang dan rataka...taburkan "bedak" ratakan
8Apabila sejuk baru di potong.

No comments:

Post a Comment