Galery mt

Galery mt

Thursday, September 20, 2012

Sweet Bun dgn Milk Filling




Sudah lama tak buat roti....dah beberapa kali tertangguh....payah betul jika penyakit "M" dah mula menyerang....lawan..lawan...mt bimbang bila dah lama tak buat..nanti lupa pulak.....
Macam2 versi resipi buat roti ni....hasil rotinya..ada yg lembut gebu..ada yg sedang2...ada yang agak keras sikit...terpulang pada selera masing2....
hari ni mt kongsi salah satu resipi roti.. dgn filling susu....tanpa filling pun sedap....

Sweet Bun (Straight Dough) :
Bahan :
500gm tepung roti/high protien flour
10gm yis segera
60gm gula castor
1/2tbsp bread softener
1/2tbsp bread improver( atau boleh gantikan kedua2 ni dgn 10gm soft pro)
1biji telor
50ml fresh milk
200ml air sejuk dari peti ais
1tsp garam
30gm shortening
30gm  butter

Cara :
1. Masukkan semua bahan2 diatas di dalam mixer kecuali shortening dan butter.Pukul dgn kelajuan tinggi.
2.Masukkan shortening dan butter...pukul lagi selama 30 min ke 45 min sehingga doh apabila di tarik seperti elastik.
3.Masukkan doh dlm bekas bertutup dan rehatkan dlam peti ais selama 15min.
4.Keluarkan doh..tumbuk doh untuk keluarkan angin..dan bahagikan doh seberat 30/40/50 gm setiap satu...yg dlm gambar seberat 50gm...
5.Masukkan filling dan biar dlm 1 1/2 jam (roti akan naik dan mengembang)
6.Sapukan egg wasah dan bakar pada suhu 200C selama 12 minit..bergantung pada jenis oven

Egg Wash :
1biji telor dicampurkan kedalamnya 1/2tbsp fresh milk dikacau rata.

Milk Filling :

100gm milk powder
80gm gula icing
secubit garam
1biji telor
50gm butter

Cara :

1.Campurkan semua bahan dan kacau rata.
2.simpan dlm peti ais sebelum digunakan.

No comments:

Post a Comment