Lapisan di tengah macam Talam tokyo....atau macam talam Sri Sarawak...tapi rasa tetap berlainan dgn rupa yg sangat molek...hihi
Sumber : Chef Asma
Lapisan Bawah :
Lapisan Bawah :
45gm tepung ubi
45gm tepung hoen kwe
75gm tepung beras
75gm gula pasir
220ml santan pekat
1/4tsp garam
150gm gula merah di campur dgn 380ml air - masak atas api hingga gula larut,sejukkan
Cara:
1.Satukan semua bahan diatas dan tapis kedalam periok.
2.Masak hinga naik wap dantuang kedalam loyang.Kukus selama 25minit
Lapisan Tengah :
200gm sago kecil di cuci dan direndam dgn air separas sagi selama 30minit.
50gm kelapa parut putih\1tsp garam
60ml santan pekat
200ml air
Cara :
1.Satukan bahan lapisan tengah.Gaul rata/
2.Cakar permukaan lapisan bawah dan tuang adunan lapisan tengah.
3.Kukus selama 20minit
Lapisan Atas :
190gm gula kastor
75gm tepung kastard
300ml santan pekat
300ml air daun pandan
3biji telor
1/2tsp garam
pewarna hijau
Cara;
1.Satukan semua bahan dan gaul rata.
2.Tapis kedalam periok dan masak hingga naik wap
3.Tuang atas lapisan tengah.
4.Kukus selama 30 minit
No comments:
Post a Comment